Recomandările profesorului de yoga Dana Ţupa

6 sfaturi pentru a îmbătrâni frumos!

În urma mai multor călătorii și cursuri iniţiatice pe care le-a avut în diverse colţuri ale lumii, cunoscutul profesor român de yoga Dana Ţupa, a întâlnit foarte mulţi maeştri care, deşi depăşeau vârsta de 60 de ani, se aflau într-o condiţie fizică excepţională. Întrebaţi care este secretul longevităţii lor, cei mai mulţi au avut o reţetă aproape identică, formată din câteva principii de bază.

  • Continuă să înveţi toată viaţa! “Educaţia disciplinează, oferind mai multă ordine în viaţă. Un om lipsit de educaţie va avea tendința de a acţiona în general haotic, iar haosul îi va deveni o sursă de stres. Lipsa de cunoaştere într-un domeniu în care cineva dorește să evolueze, provoacă anxietate, depresie, stres, însă atunci când o persoana deţine cunoasterea, se va simți mai relaxată de-a lungul drumului parcurs pâna la atingerea scopului. E natural să fie așa!”, explică profesorul de yoga acreditat internaţional, Dana Ţupa
  • Nu fuma! “Un crez comun al celor întâlniți, este cel legat de fumat. Chiar dacă mulţi oameni fumează pentru a se relaxa, în realitate fumatul a contribuit cel mai mult la boli fatale, scăzând speranţa de viaţă în ultimele decenii. Este și așa destul de greu de acceptat faptul că trăim într-un mediu poluat, pentru a adăuga și fumul țigării, mai ales că nu reprezintă ceva vital sau cu alte cuvinte, ceva absolut necesar menținerii vieții”, spune profesorul de yoga.
  • Nu abuza de alcool! „La fel ca şi fumatul, consumul în exces de alcool a contribuit major la boli foarte grave. Mai mult decât atât, studiile arată că peste jumătate dintre divorţuri au avut printre principalele motive consumul de alcool în exces. În realitate, alcoolul nu este un efect al problemelor noastre, reuşind doar să ne amelioreze din griji, ci este o cauză principală a problemelor vieţii”, explică profesorul de yoga Dana Ţupa, fondatorul PURNA Yoga Academy– prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA.
  • Exerciţii fizice şi menţinerea unei greutăţi sănătoase. “Observ din ce în ce mai mulţi tineri care au o condiţie fizică de multe ori chiar mai rea decât un om la 50 sau 60 de ani. Lipsa de mişcare şi excesul de mâncare fast-food conduc la obezitate infantilă, iar la doar 20 de ani, tot mai mulţi copii suferă de boli ale inimii, ale pancreasului, ale ficatului sau ale colonului. Exerciţiile fizice şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase se impun a face parte din stilul de viaţa oricărei persoane care îşi doreşte ca bătrâneţea să nu fie o corvoadă”, consideră Dana Ţupa.
  • Găsește modalități sănătoase de a face față greutăţilor vieţii. „Multe persoane nu ştiu să reacţioneze în mod conservator atunci când sunt puse faţă în faţă cu greutăţile vieţii. Față de acum câteva decenii, viaţa noastră este mai uşoară dar, în mod paradoxal, este mult mai stresantă. O metodă de a ne relaxa în fața situațiilor dificile este de a ne opri din ceea ce facem şi să respirăm profund de 10 ori, minim. Acele persoane care au găsit modalităţi sănătoase de a face faţă greutăţilor, vor îmbătrâni mult mai frumos şi vor evita predispoziţiile la atac de cord sau atac cerebral. De cealaltă parte, persoanele care apelează mai des la metode nesănătoase de apărare (auto-absorbite) în locul celor sănătoase (altruiste), vor apela probabil şi la alcoolism, fumat, depresie şi orice alt obicei de viaţă nesănătos pentru mintea, corpul şi spiritul lor”, declară profesorul de yoga Dana Ţupa.
  • Fii în permanenţă înconjurat de oameni buni şi îmbătrâneşte alături de ei! “Se spune că suntem media celor 5 persoane cu care ne petrecem cel mai mult timp din viața noastră. Fă un calcul simplu și evaluează dacă te afli în compania potrivită, iar în caz că nu, schimbă ceva în acea direcție. Un secret important este acela de a te plasa într-o companie superioară, pentru a învăța noi aptitudini. Să nu uităm că putem aduce plus valoare persoanelor din jur, prin ceea ce suntem sau facem. Trăind la un anumit standard, zi de zi, evoluând permanent, vom păstra un nivel optim în viața noastră și vom răspândi o energie molipsitoare. Orice relație este un joc, sau mai bine spus, un echilibru de plus valoare, iar atunci când acesta încetează, fie că ne dorim sau nu, relația respectivă se rupe”, conchide profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa, fondatorul PURNA Yoga Academy– prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA.

Dana Ţupa este Expert Yoga Teacher din România acreditat la Yoga Alliance  International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500. Este şi Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internaţional, şcoală care a scos, în 2014, primii instructori yoga din România, acreditaţi internaţional. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alături de profesori şi maeştri din România şi din străinătate (Thailanda, Elveţia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins şi Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana în Chiang Mai, Thailanda, participând şi la seminarii cu Dalai Lama în Elveţia şi India. A susţinut cursuri de yoga şi seminarii, atât în Romania, cât şi în Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerându-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditaţie şi vizualizare.