Militarii Batalionulului 280 Infanterie Protecţia Forţei pun în aplicare, în teatrul de operaţie Afganistan, cunoştinţele acumulate pe parcursul lunilor de pregătire a misiunii

În aceste zile, ultimii infanterişti de la Focşani, sosiţi în teatrul de operaţii din Afganistan, trec printr-un proces de adaptare şi operaţionalizare în structurile Batalionului 280 Infanterie Protecţia Forţei, dislocat la Kandahar. În paralel, misiunile în aria de protecţie apropiată din afara Bazei Militare Kandahar se derulează conform planificărilor. Relatează corespondentul nostru Mario Balint.

Reporter: Militarii Batalionulului 280 Infanterie Protecţia Forţei pun în aplicare, în teatrul de operaţie Afganistan, toate cunoştinţele acumulate pe parcursul lunilor de pregătire a misiunii. Ca un element de noutate, toţi comandanţii de plutoane din cadrul batalionului focşănean se află la prima misiune externă. Sunt însă extrem de riguroşi şi cred că experienţa altor misiuni este importantă, însă mai importantă este planificarea.
Sublocotenentul Marian Silivastru, comandantul Plutonului 1, din cadrul Companiei a treia:
Marian Silivastru: Prima misiunea internaţională la care particip. Pentru mine este o provocare deosebită acest lucru. Este o provocare la care mi-am dorit încă din Academie să i-au parte.
Reporter: Ce este important pentru tine, în calitate de comandant, la pregătirea misiunii şi apoi în timpul desfăşurării?
Marian Silivastru: În timpul desfăşurării misiunii sunt foarte importante anumite aspecte privind concentrarea la obiectivele pe care ni le-am propus la plecare şi, în tot acest timp, siguranţă dispozitivului în care ne aflăm. Nu sunt lucruri care mi se par foarte grele. Totul devine uşor în momentul în care există o planificare foarte bună şi oamenii din subordine ştiu întotdeauna, în orice moment, ce au de executat. O parte dintre oamenii pe care îi comand, au o experienţă internaţională şi acesta este un lucru foarte bun, dar această misiune nu seamănă cu alta. Fiecare misiune este diferită prin tipul său şi cu siguranţă planificarea înainte de misiune este cea mai importantă la fiecare activitate de acest gen. Îmi doresc ca la final cu toţii să raportăm misiune îndeplinită şi să ne atingem obiectivele pentru care am venit în Afganistan./mnecula/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 august)