Ministrul Mircea Dobre despre proiectul legii turismului

 Sistemul informatic de evidenţă a activităţii de turism din România, care va colecta datele cu caracter personal furnizate de turişti atunci când se cazează într-o unitate hotelieră, va avea rolul de a păstra în siguranţă aceste informaţii, a explicat, pentru Radio România Actualităţi, ministrul turismului, Mircea Dobre. El a mai precizat că este nevoie şi de o centralizare a acestor date, pentru a se putea elabora strategii naţionale de dezvoltare a zonelor cu potenţial turistic.
Mircea Dobre: „În ceea ce priveşte partea de colectare a datelor cu caracter personal, trebuie să plecăm întâi de la premisa faptului că în acest moment datele cu caracter personal completate de către turişti în momentul în care vorbim astăzi nu sunt în siguranţă. Pentru că aceste date se completează pe o fişă de turism care nu ştim prin câte mâini merge, nu ştim unde poate ajunge. Ne-am gândit că ar trebui să facem un sistem electronic în aşa fel încât, automat, aceste date în momentul în care au fost preluate de turist, respectivul act de identitate, sunt preluate automat într-un soft care, normal, îndeplineşte toate criteriile de siguranţă. La ora actuală n-avem o statistică reală a numărului de turişti. Noi nu ştim ce turişti vin în România. Noi nu ştim exact cum să prioritizăm investiţiile. Statul român la ora actuală nu ştie cum să prioritizeze investiţiile în activitatea de turism”.
Proiectul legii turismului, lansat recent în dezbatere publică, conţine şi referiri la evidenţa furnizorilor de servicii turistice, persoane juridice şi fizice, scopul fiind acela de a combate evaziunea fiscală din acest domeniu. Administrarea sistemului de date cu caracter personal ale turiştilor va fi făcută de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi gestionat de Ministerul de Interne, iar acestea pot fi puse, în situaţii care vizează siguranţa naţională sau a cetăţenilor şi la dispoziţia serviciilor secrete, a mai spus ministrul Mircea Dobre./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 august)