Începe sesiunea parlamentară de toamnă

Senatorii şi deputaţii revin astăzi în Parlament, după vacanţa de vară. Ce vor face aleşii în primele zile şi ce-şi propun să dezbată în această sesiune aflăm de la redactorul nostru Angela Matei.

Reporter:Senatorii şi deputaţii revin astăzi din vacanţă şi se întrunesc în şedinţe separate, pentru a desemna noua componenţă a Birourilor Permanente, respectiv, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii. Va fi o zi dedicată problemelor organizatorice specifice începutului de sesiune, dezbateri pe iniţiative legislative fiind aşteptate abia de săptămâna viitoare. Pe agenda legislativului se vor afla în primul rând ordonanţele de urgenţă privind pensiile de serviciu, plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau majorarea salariilor poliţiştilor. Ajunge în atenţia Parlamentului şi proiectul de lege adoptat deja de Guvern privind vaccinarea obligatorie, însă aşteptările cele mai mari sunt legate de noua lege a pensiilor, care ar urma să fie înaintată spre dezbatere până la 1 octombrie. Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, social-democratul Adrian Solomon, spune că votul final se va da până la sfârşitul acestui an, astfel încât noile reglementări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Adrian Solomon: Sunt multe motivaţii, în primul rând, legate de creşterea pensiei sociale minime, care va ajunge la 640 anul viitor şi o serie întreagă de pensii din sistemul public aproape de această valoare, de 640. Şi cum poţi să-i justifici cuiva care are peste 40 de ani de muncă că la calculul său au fost luaţi în calcul toţi anii şi toate contribuţiile şi el are o pensie de 7-800 de lei, iar ăla care are un stagiu minim de cotizare are 640 de lei.

Reporter: Dezbateri aprinse sunt aşteptate şi în cazul proiectului de modificare a legilor justiţiei, după ce propunerile ministrului Tudorel Toader au stârnit atât reacţii dure din partea mai multor instituţii, cât şi proteste. Critici au venit şi din partea partidelor din opoziţie, iar USR a anunţat deja, prin purtătorul de cuvânt, deputatul Dan Barna, că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului justiţiei.

Dan Barna: Transformarea Ministerului Justiţiei în arbitrul justiţiei din România nu face decât să politizeze şi să facă toţi paşii înapoi, paşi pe care România i-a făcut în relaţia cu UE şi relaţia cu ceea ce înseamnă stat de drept şi o justiţie independentă.
Reporter: Nu este singura acţiune parlamentară pe care o pregăteşte opoziţia împotriva guvernului. Liberalii îşi caută aliaţi pentru susţinerea unor demersuri precum audierea miniştrilor în comisiile de specialitate. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că are în vedere chiar o moţiune de cenzură şi aşteaptă momentul în care aceasta va avea cele mai mari şanse de reuşită. Strategiile principalelor formaţiuni politice vor fi puse la punct inclusiv la sfârşitul acestei săptămâni, când PSD, ALDE şi PNL şi-au convocat separat parlamentarii la malul mării, pentru a stabili priorităţile sesiunii de toamnă./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 septembrie