Liceul romano-catolic din Târgu Mureş între dispute juridice şi politice

Situaţia Liceului romano-catolic din Târgu Mureş, cu doar o săptămână înainte de deschiderea anului şcolar, este incertă. Motivul îl reprezintă decizia definitivă a Curţii de Apel Târgu Mureş, prin care s-a suspendat hotărârea nr. 1385/31. 08. 2005 a Inspectoratului Judeţean Mureş prin care clasele cu predare în limba maghiară au fost mutate de la liceul Unirea la Liceul romano-catolic Târgu Mureş.

Doamna Zsigmond Imola, reprezentanta asociaţiei părinţilor elevilor din Liceul romano-catolic din Târgu Mureş a declarat pentru portalul maszol.ro că în acest caz a încercat să medieze conflictul şi nunciul papal Miguel Maury-Buendia, care s-a adresat prim-ministrului Mihai Tudose şi a transmis cererea a 114 de elevi ai liceului, care doresc să înveţe în continuare în liceul romano-catolic. Premierul însă, a răspuns că s-a consultat cu ministrul învăţământului Liviu Pop, iar acesta l-a informat că după decizia definitivă a instanţei, inspectoratul trebuie să găsească o soluţie de reorganizare a învăţământului liceal din oraş, pentru că Liceul romano-catolic din Târgu Mureş şi-a pierdut personalitatea juridică.

Poziţia UDMR

Desfiinţarea de jure liceului a avut efecte politice. UDMR a dus multiple tratative şi a căutat soluţii de compromis. Una dintre acestea ar fi fost ca liceul romano-catolic să funcţioneze în continuare ca o filială a Liceului Teoretic Bolyai Farkas. Deşi în prezenţa nunciului papal prefectul a fost de acord cu această soluţie, ulterior a ridicat obiecţii juridice şi propunerea a fost respinsă. În aceste condiţii, UDMR şi asociaţia părinţilor au organizat un miting de protest ieri în faţa prefecturii din Târgu Mureş la care au participat câteva mii de persoane, care au solicitat ca instituţia de învăţământ să funcţioneze în continuare şi au acuzat autorităţile române că discriminează învăţământul clerical minoritar.

Poziţia guvernului maghiar

Ieri ambasadorul româniei la Budapesta, Marius Lazurca a fost chemat la Ministerul de Externe şi de Comerţ Exterior ungar pentru a-l informa despre poziţia oficială a Budapestei şi anume că Ungaria stă consternată în faţa faptului că la doar o zi după vizita ministrului de externe maghiar Szíjjártó Péter, guvernul român a decis desfiinţarea liceului romano-catolic aducând mai multe sute de copii într-o situaţie imposibilă. În aceste condiţii, Ungaria va suspenda sprijinul acordat României în a accede în diferite organisme, cum este Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OECD. Răspunsul României nu a întârziat să apară. Printr-un comunicat de presă Ministerul Afacerilor Externe precizează printre altele: „Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranța şi buna conviețuire interetnică la nivelul societății române şi care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română.

Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.

Condiţiile înființării şi funcționării acestui liceu reprezintă chestiuni ce ţin de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei.

Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile.”

Azi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a vorbit despre necesitatea soluţionării problemei liceului romano-catolic. El a spus în cadrul unei conferinţe de presă că: „Guvernul si Ministerul Educatiei ar trebui sa se aplece cu mai multa atenţie si mai mult curaj asupra situaţiei de la Mureş. Nu putem să avem o masură dublă în ce priveşte tratamentul fata de comunitaţile etnice dintr-o ţara” El a mai subliniat că elevii nu pot să sufere din cauza unor probleme administrative şi judiciare.

Opinii

În timp ce majoritatea covârşitoare a articolelor apărute pe acest subiect în presa maghiară dă dreptate celor care protestează pentru menţinerea liceului romano-catolic şi acuză – câteodată în termeni radicali – autorităţile române de abuz, discriminare etnică şi învrăjbirea comunităţii, există şi comentatori sau bloggeri care atrag atenţia asupra faptului că la înfiinţarea Liceului romano-catolic prin mutarea claselor cu predare în limba maghiară din Liceul Unirea nu s-a ţinut cont de opţiunile religioase ale elevilor. Dacă voiau să înveţe în continuare în limba maternă, trebuiau să accepte şi canoanele bisericii romano-catolice indiferent de religia lor. Alţii şi-au exprimat rezervele faţă de calitatea învăţământului din instituţiile de învăţământ religioase, având în vedere că la selectarea cadrelor de multe ori nu s-a ţinut cont de competenţa profesorilor, ci de alte criterii, subiective. Au fost şi puncte de vedere potrivit cărora în această situație, autorităţile guvernamentale nu au nicio vină, dimpotrivă, acestea și-au dorit să răspundă pozitiv la doleanţele unor părinţi. Liceul romano-catolic a fost desfiinţat de către justiţie, care este independentă şi ale cărei decizii definitive guvernul este obligat să le execute.

Autor: Székely Ervin, RADOR