5616

Râul care a fugit din Paradis, cum a fost numit de Andrés Hurtado Garcia, un ziarist şi ecologist columbian, care a făcut cunoscute în lume minunile naturii columbiene, Caño Cristales, „Râul zeilor”, „Râul în cinci culori” sau „Curcubeul revărsat”, îşi croieşte drum prin Munţii Macarena, în centrul Columbiei. Datorită algelor acvatice de diverse culori, de pe fundul său, apa pare colorată în roşu, galben, verde, negru, albastru şi roz, ca un curcubeu. Caño Cristales etalează o autentică paletă de culori de-a lungul şerpuitorului său traseu printr-un ţinut excepţional, Parque Nacional Natural Sierra de La Macarena. Acest teritoriu şi-a redobândit liniştea, după îndelungi perioade de conflict armat, care îl făceau inaccesibil vizitatorilor, până la redeschiderea sa, acum câţiva ani, de când a devenit una dintre destinaţiile ecoturistice cele mai importante din ţară. Această zonă unică pentru biodiversitatea sa face parte din imensa formaţiune stâncoasă ce se întinde în Columbia, Venezuela, Brazilia, Guyana şi Surinam, considerată una dintre zonele cele mai vechi de pe Terra şi una dintre cele mai bogate în specii, care găsesc aici 25 % dintre pădurile tropicale şi 15% din apa dulce de pe planetă. În acest lanţ muntos presărat cu un amestec uluitor de versanţi abrupţi şi culmi plane, şi cu o mulţime de locuri încă neexplorate, pline de picturi rupestre, Caño Cristales este, în cea mai mare parte a anului, un râu obişnuit, dar pentru trei luni pe an oferă o neasemuită explozie cromatică. Spectacolul începe în iulie, când precpitaţiile se reduc şi nivelul apei scade. Atunci, algele numite Macarenia clavigera, înfloresc şi devin vizibile, cu multele lor ramificaţii colorând apa, până la a o asemăna cu pletele unei nimfe. Algele dau maxima splendoare apei între septembrie şi noiembrie, creând un peisaj ireal, cu tonuri ce se amestecă necontenit, sub albastrul cerului senin. Deşi are un traseu scurt, Caño Cristales este presărat de cascade ce sporesc impactul vizual.

7-colores-cusco

Montaña de Colores, un incredibil munte din Anzii Cordilieri, numit şi Siete Colores, Cerro Colorado sau Muntele Curcubeu, este o curiozitate geografică aparţinând lanţului muntos Vilcanota. Coloritul special natural de datorează marii cantităţi de roci sedimentare în eroziune. Ocrul, roşul, albul, galbenul, verdele şi violetul formeaza un evantai cromatic care asigură acestui munte un loc unic în lume. Muntele „pictat” este considerat sacru, localnicii cred că e o manifestare a zeului Soare, fiind un loc de venerare zilnică, unde peruvienii aduc ofrande.

zhangye-danxia-788

Munţii Curcubeu din China, din rezervaţia Zhangye Danxia Landform Geological Park, care acoperă o arie de 322 de kilometri pătraţi, sunt o altă minune geologică a lumii. Zhangye Danxia Landform Geological Park a fost cartografiat de arheologii chinezi în anii 1920 – 1930, apoi a primit protectia UNESCO, în 2009.

canada

Există, de asemenea, o formaţiune geologică similară în Canada, în  ritish Columbia, numită Rainbow Range, formată dintr-un amestec de roci vulcanice şi diverse minerale.(Cristina Zaharia, RADOR)