HETI VILÁGGAZDASÁG: Băsescu s-a înfuriat din cauza unei hărţi şi a decretat boicot împotriva MOL

Fostului şef de stat român nu îi este pe plac ca la benzinăriile MOL să fie puse în vânzare hărţi a :Ţinutului Secuiesc autonom”.

Traian Băsescu, preşedintele PMP, care s-a declarat nemulţumit că la benzinării se pun în vânzare hărţi reprezentând “Ţinutul Secuiesc autonom”, a adresat un apel automobiliştilor români cerându-le să boicoteze staţiile de benzină MOL.

Potrivit Agerpres fostul preşedinte a vorbit despre acest lucru în cadrul universităţii de vară a organizaţiei de tineret al PMP. A reclamat că “la benzinăriile MOL, în centrul ţării, se pune în circulaţie harta Ţinutului Secuiesc autonom”, iar acest lucru îl face “societatea comercială a Ungariei” pe care România a primit-o cu plăcere pe teritoriul său.

“Dragii mei, voi care aveţi maşini, şă nu cumpăraţi de acum înainte combustibil de la Mol. Există atât de mulţi alţi distribuitori, nu cumpăraţi de la MOL, pentru că nicio societate nu-şi poate permite să desfăşoare o campanie împotriva Constituţiei acelui stat care a lăsat-o să intre pe teritoriul său. Cum poţi promova pe foi volante distribuite la staţiile MOL autonomia Ţinutului Secuiesc, când îţi desfăşori activitatea pe teritoriul unei ţări a cărei Constituţie prevede limpede: Romania este un stat unitar?

Statul unitar nu înseamnă un stat în care există enclave autonome” – a citat Agerpres din discursul lui Băsescu rostit în staţia Neptun.

Chemarea la boicot a PMP a fost iniţial postată de către preşedintele executiv Eugen Tomac pe o pagină de socializare. Drept ilustraţie a prezentat o hartă culturală întocmită de o echipă de specialitate locală.

Szabolcs Fazekas, conducătorul proiectului respectiv a precizat că pe harta realizată în 2011 în patru limbi – română, maghiară, germană şi engleză – au fost prezentate obiectivele turistice din Ţinutul Secuiesc şi din împrejurimi. Pe hartă nu figurează doar obiective din Ţnutul Secuiesc, ci şi vârful cel mai înalt din Munţii Bucegi, Omul, de asemenea sunt prezentaţi şi vulcanii noroioşi din judeţul Buzău.

Conform comunicatului MOL de sâmbătă, din politica întreprinderii face parte şi respectarea comunităţilor, minorităţilor care trăiesc în diferite regiuni ale ţării, iar acest lucru este pus în practică la staţiile de pompare prin intermediul unei comunicări în mai multe limbi. La cele 208 staţii de benzină MOL din România s-au amplasat ţinând seama de turişti hărţi în patru limbi care popularizează obiective demne de vizitat din unele regiuni. Astfel de hărţi sunt amplasate şi în staţiile din Moldova şi din Braşov.
(MTI)

Traducerea: Imola Stănescu

HETI VILÁGGAZDASÁG (Ungaria), 9 septembrie 2017