„Invitatul dimineţii” – ministrul educaţiei naţionale, Liviu Pop

Realizator: Este vremea pentru invitatul dimineţii. Discutăm în direct prin telefon cu ministrul educaţiei, Liviu Pop, despre noul an şcolar, cu problemele şi soluţiile propuse de minister. Bună dimineaţa! Mulţumesc că sunteţi în direct cu noi.
Liviu Pop: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Ce mesaj le transmiteţi domnule ministru, elevilor, părinţilor şi profesorilor la începutul anului şcolar?
Liviu Pop: Tuturor le transmit mesajul de încredere pe care trebuie să-l aibă faţă de şcoala românească, elevii şi părinţii să aibă încredere în profesori, profesorii să aibă încredere în tot ceea ce înseamnă act educaţional şi să lăsăm deoparte toate nevoile şi să ne concentrăm pe un nou an şcolar, evident, plin de realizări.
Realizator: Şi cu siguranţă vă concentraţi şi pe soluţii la problemele sistemului de învăţământ. Dacă ar fi să faceţi un clasament, care ar fi cele mai importante trei probleme din sistem în clipa de faţă, aşa cum le simţiţi dvs?
Liviu Pop: Soluţiile le avem în programul de guvernare pe care pe care l-am votat anul acesta în parlament. Din programul de guvernare se pot identifica cele trei soluţii. Prima este resursa umană, pe care trebuie să o calificăm, a doua e strict legată de condiţiile în care elevii învaţă şi profesorii muncesc, adică infrastructura şcolară, care absolut necesară, iar a treia este tot ceea ce înseamnă programe şcolare, manuale, biblioteca şcolară virtuală pe care am spus că o vom introduce în sistemul de învăţământ şi adaptarea şcolii la cerinţele pieţei muncii.
Realizator: Apropo de manuale, elevii de clasa a V-a, ştim cu toţii, încep acest an şcolar fără manuale pe bănci, în schimb vor avea acel compendiu, un fel de ghid, înţelegem, care va conţine, practic, esenţa materiilor pe care le au de studiat. Când vor avea şi manuale?
Liviu Pop: Da. Eu îmi cer scuze în numele tuturor miniştrilor care nu s-au concentrat foarte mult pe elevii din actuala clasă a V-a. Această generaţie de sacrificiu nu a avut niciodată manualele la început de an şcolar, fiind prima generaţie care intră pe noua curriculă naţională, noile programe naţionale. Anul trecut, elevii de clasa a IV-a au primit abia în decembrie, la finalul lunii decembrie, manualele pentru clasa a IV-a, anul acesta am identificat această soluţie de rezervă, în aşa fel încât în maxim opt săptămâni toţi elevii de clasa a V-a să beneficieze de manuale şcolare şi, evident, avem toate măsurile ca să eliminăm o dată pentru totdeauna această întârziere nepermisă a manualelor şcolare, mijloc didactic absolut necesar în procesul instructiv educativ.
Realizator: Deci, în opt săptămâni, spuneţi, în două luni, practic, vor exista şi aceste manuale pe bănci.
Liviu Pop: Da, în maxim opt săptămâni, totul depinde nu de minister, de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor./dstanesc
Realizator: Aţi anunţat că Editura Didactică şi Pedagogică va prelua integral editarea manualelor şcolare, o măsură criticată însă de unii experţi, care acuză o întoarcere la epoca socialistă. Cum le răspundeţi?
Liviu Pop: Nu vreau să răspund astăzi, în prima zi de şcoală la acuzaţii. Săptămâna aceasta, miercuri sau joi voi avea o conferinţă de presă în care voi discuta cu subiect şi predicat tot ceea ce înseamnă viziune pe termen scurt în privinţa manualelor şi a auxiliarelor din sistemul de învăţământ preuniversitar.
Realizator: Dar puteţi să ne spuneţi măcar ce se va întâmpla la nivel de principiu cu manualele auxiliare? Iniţial aţi spus că veţi regândi modul în care vor fi autorizate, ulterior nu prea s-a mai înţeles ce se va întâmpla.
Liviu Pop: Nu, totul este în grafic, pregătim actele normative care urmează să intre în guvern, sunt trei acte normative care vot clarifica după 27 de ani această nebuloasă a ce manuale se folosesc în sistemul de învăţământ preuniversitar. Cred că după 27 de ani de experienţă, unele fericite, altele nefericite, a venit momentul să punem punct, să o luăm de la zero şi să lăsăm în sistemul de învăţământ doar lucrurile bune şi să importăm foarte multe lucruri pe care alte sisteme educaţionale din Uniunea Europeană le are sau din SUA sau chiar Coreea de Sud.
Realizator: Deci aceste auxiliare vor exista? Ca să fie mai clar.
Liviu Pop: Da, am prevăzut ca în legea educaţiei naţionale vor exista şi vor fi publice, cum e şi normal să fie, pe site-ul dedicat manualelor şi auxiliarelor, site care va face parte din biblioteca şcolară virtuală.
Realizator: Unii foşi miniştri ai educaţiei vă întreabă dacă nu ar trebui totuşi să organizaţi o licitaţie în privinţa manualelor şcolare, apropo de faptul că acea editură didactică şi pedagogică se va ocupa de editarea lor?
Liviu Pop: Unii foşti miniştri vor primi răspuns la aceste întrebări, miercuri sau joi în cadrul unei conferinţe de presă. Azi, fiind prima zi de şcoală, le urez din toată inima tuturor elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice un an şcolar plin de realizări.
Realizator: Va exista, domnule ministru, o nouă lege a educaţiei?
Liviu Pop: Da, prin programul de guvernare am spus, anul viitor în septembrie vom înainta Parlamentului un nou proiect de lege a educaţiei naţionale, o lege aplicabilă şi dezbătută în Parlament.
Realizator: Dar există deja o lege.
Liviu Pop: Actuala lege educaţională a fost angajată prin răspundere şi vedeam deci că deja a fost modificată în peste o treime din corpul ei.
Realizator: A existat un pact politic naţional semnat de toate partidele.
Liviu Pop: Da, dar din păcate cei care erau atunci în executiv nu au fost capabili să coreleze pactul cu realitatea şcolii româneşti.
Realizator: Ne puteţi spune măcar una dintre prevederile cele mai importante din viitoarea lege? Ce anume vreţi să schimbaţi, care va fi esenţa acestei legi?
Liviu Pop: Nu vreau să schimb eu nimic, eu o să vin cu propuneri alături de colegii mei din PSD şi ALDE, în conformitate cu programul de guvernare, ţintele pe care noi le urmărim prin Legea educaţiei naţionale sunt legate de reducerea abandonului şcolar, corelarea şcolii cu piaţa muncii în aşa fel încât un absolvent de şcoală, învăţământ liceal sau universitar, să găsească foarte repede loc de muncă pe piaţă şi în acelaşi timp să aibă capacitatea şi competenţele necesare adaptării noilor locuri de muncă pe care, evident, economia /…//aboboc
Realizator: Scuzaţi-mă, nu vreau să insist foarte mult, dar nu sunteţi nici primul, nici ultimul ministru al educaţiei care vorbeşte în acest fel şi propune corelarea educaţiei, sistemului de învăţământ cu piaţa muncii. Până acum au rămas aceste chestiuni doar la nivel de vorbe. Vorbeaţi mai devreme de încredere. De ce ar avea încredere oamenii acum în ceea ce spuneţi?
Liviu Pop: Pentru că unii erau cu vorba, dar eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întodeauna, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot să spun că i-am petrecut în şcoala românească, alături de funcţiile pe care le-am ocupat vremelnic, mă fac şi mă determină alături de echipa PSD-ALDE să venim cu soluţii concrete pentru sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar.
Reporter: Ştiu că nu mai puteţi rămâne mult la telefon, totuşi o ultimă chestiune vă rog să o comentaţi, domnule ministru Liviu Pop. Aş vrea să vă întreb ce măsuri intenţionaţi să luaţi în privinţa formării profesionale a cadrelor didactice? O problemă despre care s-a vorbit mult în ultimii ani.
Liviu Pop: Da, v-am spus, alţii au vorbit, eu fac. Am proiectul pregătit.
Reporter: Concret.
Liviu Pop: Concret? Peste 60.000 de cadre didactice din învăţământul preunivarsitar, în special colegii mei din învăţământul gimnazial vor intra în cel mai amplu program de formare în următorii doi ani de zile. Avem fişă de proiect depusă, sunt bani europeni, în aşa fel încât toţi profesorii din învăţământul preuniversitar să beneficieze de acest program de formare absolut necesar implementării noilor programe şcolare.
Reporter: Ar fi o idee bună salarizarea profesorilor în funcţie de performanţele lor?
Liviu Pop: Da, se face lucrul acesta, dar revenim pe legea salarizării unitare, u precizări suplimentare.
Reporter: Scuzaţi-mă, se face, dar cum anume? Că nu prea s-a înţeles.
Liviu Pop:  În conformitate cu legea salarizării unitare… Îmi cer scuze că nu mai pot rămâne, începe festivitatea de deschidere la care sunt invitat. Miercuri sau joi, în conferinţă de presă, revin cu detalii la întrebările dumneavoastră.
Reporter: Mulţumesc pentru participarea la această rubrică.
Liviu Pop: Mulţumesc şi eu.
Reporter: La revedere. A fost în direct cu noi, ministrul educaţiei, Liviu Pop./ilixandru

RADIO FRANCE INTERNATIONALE (11 septembrie)