Şase morţi şi doi dispăruţi, la Livorno: Oraşul toscan, devastat de inundaţii

Bilanţul furtunii care s-a abătut asupra oraşului Livorno, din Toscana, sâmbătă noapte, care a dus la alunecări de teren şi inundaţii, este dramatic: şase persoane au murit şi două sunt date dispărute, potrivit pompierilor. Victimele sunt o fetiţă împreună cu părinţii şi cu bunicul. Cei patru se aflau în subsolul vilei lor din Via Sauro şi nu au avut scăpare. A cincea persoană a decedat în Via Fontanella, la Montenero, pe dealuri. Corpul unui bărbat de 64 de ani a fost, apoi, găsit în Via Sant’Alò. Poliţiştii semnalează, totodată, o victimă într-un accident rutier petrecut în timpul inundaţiilor.
„Valurile au săpat multe râuri”, a explicat edilul din Livorno, „multe familii au fost afectate. Alerta meteo nu prevestea ceea ce s-a întâmplat”. „Nu ne aşteptam la această situaţie, pentru că alarma dată de Protecţia Civilă era portocalie, în schimb ne-am trezit aşa”, a mai spus primarul. „Trebuie să încetăm să gestionăm situaţiile în ordinea urgenţelor, în schimb trebuie să stabilim un plan de prevenţie”. Putea fi evitată? „Da, dacă ar fi fost prevenţie”. „Este nevoie de stare de alertă la niveluri maxime, nu mai este o urgenţă locală, ci naţională”, a concluzionat primarul din Livorno.
Sâmbătă noapte, între orele 2:00 şi 4:00, o furtună puternică a dus la ieşirea din matcă a fluviilor şi a inundat oraşul Livorno.
Luni, 11 septembrie, şcolile din Livorno rămân închise, dar şi în localitatea vecină, Collesalvetti, au decis primarii celor două oraşe, Nogarin şi Lorenzo Bacci.
Străzi inundate, copaci şi cabluri căzute şi la Roma, din cauza ploilor puternice, care au cuprins câteva ore bune capitala. De duminică dimineaţă, de la ora 9:00, în circa patru ore, au căzut peste 100 de litri de precipitaţii pe metru pătrat. Mai multe staţii de metrou au fost închise din cauza vremii nefavorabile./oavram/schelaru

(www.larepubblica.it – 11 septembrie 2017)