Interviu cu Toshiyuki Sato, NHK Japonia

Reporter – Florin Orban: Prima întrebare: cum şi când a fost luată decizia ca România să găzduiască Public Broadcasters International (PBI) 2017?
Toshiyuki Sato: Noi căutam o gazdă pentru următorul PBI. Şi, din fericire, am abordat Radio Romania în noiembrie 2015. La acel timp, preşedintele era Ovidiu Miculescu şi el a acceptat cu amabilitate. Şi aşa a fost, cum s-a întâmplat. Iar domnul Severin, care tocmai a preluat funcţia de director general în aprilie anul acesta, a înţeles cu amabilitate. În această dimineaţă, eu am vorbit cu el şi cu înţelegerea lui, această adunare generală PBI în Sinaia a fost posibilă.
Reporter: În opinia dumneavoastră, rolul media publică va continua să fie important în noul peisaj media?
Toshiyuki Sato: Desigur. Ei bine, există tipuri diferite de media, comercială, guvernamentală şi publică. Şi pentru mine a fi publică este cel mai important în societatea civilă. Iar acum noi avem o provocare din partea, aş spune, dezvoltării tehnologiei comunicaţiilor. Înainte noi puteam să monopolizăm transmisiunile noastre /…/ către cetăţeni, prin posturi. Acum, din cauza Internetului, oricine poate să spună ştirea lui sau a ei. Şi unii dintre ei sunt foarte valoroşi pentru noi să îi ascultăm, în timp ce alţii, ştiţi, noi avem puncte de vedere diferite. Însă problema liberalizării comunicaţiilor pentru oricine – există tendinţa în creştere a populismului sau a urii pentru alţi oameni şi eu cred că acest lucru nu este bun. Admit că toţi suntem diferiţi şi că noi avem puncte de vedere diferite, respect acest lucru. Dar noi nu putem să îi urâm pe alţii doar pentru că ei au alte opinii. Deci, domeniul public, Radio România, organizaţia mea, NHK şi alţi membri PBI, noi împărtăşim valoarea, principiul că toţi, orice ascultător, orice telespectator respectă acest lucru. Însă noi nu trebuie să ne urâm unii pe alţii. Şi aceasta este slăbiciunea erei comunicaţiilor moderne. Deci, posturile publice trebuie să urmărească situaţia şi noi avem o nouă îndatorire – să facem această societate civică democratică să funcţionze.
Reporter: Aceasta este, practic, o parte din misiunea noastră publică.
Toshiyuki Sato: Da.
Reporter: Şi, de asemenea, este un plus pentru a ţine standardele ridicate. Cât de dificil vă pare aceasta astăzi, pentru noi, să ţinem standardele ridicate şi să ne îndeplinim misiunea noastră publică?
Toshiyuki Sato: Ei bine, problema este că noi avem această finanţare şi multe posturi publice au trebuit să disponibilizeze personal cu experienţă, acesta este, cu adevărat, păcat. Deci, acesta este cazul Radio România. Eu cred că sistemul dumneavoastră s-a schimbat de la sistemul /…/ taxă radio /…/ la alocaţii din partea guvernului. Eu regret acest lucru. Ei bine, poate că dumneavoastră nu puteţi să schimbaţi acest lucru. Ştiţi, sistemul /…/ este foarte important pentru posturile publice. Şi, în orice caz, noi vom menţinem sistemul pentru mulţi, mulţi ani. Iar dumneavoastră aţi menţinut sistemul pentru mai mult de opt ani. Dar, din nefericire, el a fost abolit. Eu sper, ca secretar general al PBI, să vă gândiţi din nou, dar aceasta este treaba dumneavoastră nu a mea, dar reveniţi la sistemul /…/ taxă radio /…/.
Reporter: Vă mulţumesc foarte mult./astrugar/dsirbu

RADOR – 12 septembrie