BLOOMBERG: Juncker cere ca România și Bulgaria să fie admise în Schengen

României și Bulgariei ar trebui să li se permită să adere la spațiul Schengen fără granițe al UE, întrucât ele îndeplinesc toate criteriile tehnice, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Deși cele două state vecine de la Marea Neagră, care au aderat în 2007 la blocul de 28 de state, satisfac criteriile pentru Schengen de ceva vreme, ele nu au reușit să obțină sprijin politic de la toate statele membre pentru a accede în el. Unele țări au amânat luarea unei decizii, invocând îngrijorări legate de reforma judiciară și de lupta anticorupție.

„Dacă vrem să ne întărim protecția frontierelor externe, atunci trebuie să deschidem imediat spațiul Schengen pentru libera circulație a Bulgariei și României”, a declarat Juncker în discursul său televizat, ținut miercuri în fața Parlamentului European de la Strasbourg, Franța. „Ar trebui de asemenea să-i permitem Croației să devină și ea membru plin al spațiului Schengen, odată ce va îndeplini toate criteriile.

Juncker a îndemnat totodată România, care va prelua în ianuarie 2019 președinția rotativă de șase luni a UE, să organizeze o conferință „istorică” în martie în orașul Sibiu, la care să se discute viitorul Europei după Brexit. El a mai declarat că UE ar trebui să se extindă în Balcanii Occidentali, atunci când ei vor fi pregătiți pentru aderare.

Articol de Andra Timu

https://www.bloombergquint.com/politics/2017/09/13/juncker-calls-for-romania-bulgaria-to-be-admitted-into-schengen

Traducere: Andrei Suba/asuba/czaharia

BLOOMBERG (SUA), 13 septembrie 2017