Sportivul român Avram Iancu a terminat cursa de aproape 3.000 de kilometri de înot pe Dunăre

Sportivul român Avram Iancu a terminat, ieri la Sulina, cursa de aproape 3.000 de kilometri de înot pe Dunăre. El devine, astfel, primul om care a străbătut fluviul, de la izvoare și până la vărsarea în Marea Neagră, fără obiecte ajutătoare. De profesie bibliotecar, Avram Iancu şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul ”Pilotul de pe Dunăre”, al lui Jules Verne, şi spune că a dorit să-i încurajeze pe tineri să citească. La capătul unei performanţe uimitoare, Avram Iancu a avut, ieri, o primire pe măsură, după cum transmite, acum, corespondentul RRA Irinel Călin.
Reporter: Avram Iancu şi-a încheiat la Sulina aventura sa de-a lungul Dunării, de la izvoare şi până la vărsare, după ce în ultimile trei luni a parcurs aproape 3.000 de kilometri înot fără costum de protecţie. Din cele trei luni, în ultima a traversat România, de la un capăt la altul, iar în ultima zi a avut parte de paradisul numit Delta Dunării.
Avram Iancu: Avem o ţară minunată, foarte mare, atât de mare încât, iată, eu locuind la Petroşani, nu am avut şansa să vizitez până acum Delta Dunării, a trebuit să înot un fluviu ca să ajung în Deltă. Mă bucur că descopăr aceste ţinuturi de vis, unice în lume, această Deltă minunată şi, în acelaşi timp, vreau să o evidenţiem la nivel mondial, pentru că, iată, Dumnezeu ne-a dăruit-o nouă.
Reporter: Bibliotecarul din Petroşani, pasionat de înot şi de sporturi extreme, a fost primit ca un adevărat erou naţional, pe faleza din Sulina, la mila zero a Dunării, fiind felicitat, printre alţii, şi de Ivan Patzaichin, un om al Deltei, dar şi al Dunării./eradu/atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 septembrie)