Florenţa – Născut dintr-o autobiografie pe care Andrea Bocelli a decis s-o scrie ”în joacă, pentru că am primit cadou un computer și nu ştiam ce să fac cu el”, filmul „La musica del silenzio” (Muzica tăcerii) a fost lansat oficial duminică seară la cinematograful Odeon din Florența în prezența tenorului şi a soţiei sale Veronica, a regizorului Michael Radford și a actriței Luisa Ranieri, care în film joacă rolul mamei lui Bocelli. Povestea, care începe din copilăria lui Andrea, descriind dificultatea acestuia de a-şi accepta problemele de vedere agravate de lovitura primită în timpul unui meci de fotbal, continuă apoi cu adolescenţa tenorului marcată de problemele aferente schimbării de voce care par să obstacoleze orele de studiu şi multele sacrificii făcute de tânăr. Urmează apoi primele iubiri şi căutarea unei identităţi artistice, oferta de a cânta într-un piano-bar şi completarea în paralel a studiilor de jurisprudenţă cu ajutorul unui profesor meticulos și neobosit, interpretat de Francesco Salvi. O tinereţe cu multă muncă, studiu şi aşteptări premiate cu prima sa apariţie publică când a cântat în duet cu Zucchero ”Miserere”.
boceli”Am început cu o nuvelă care încetul cu încetul s-a transformat în povestea vieţii mele – spune Bocelli vorbind despre carte. Am scris-o în grabă pentru că vroiam să i-o citesc tatălui meu, care era deja bolnav”. Viaţa dumneavoastra seamănă cu un basm, v-a emoţionat filmul? „Absolut deloc, dar dincolo de tot şi toate există un mare mister pe care am încercat să-l ilustrez. Într-un interviu, Ungaretti a declarat că ‘Pentru a fi completă, o operă de artă trebuie să conțină un secret’. M-a frapat această frază, este ceva care trebuie decriptat, ceva care poate fi înţeles de sufletul omului, dar care nu poate fi explicat prin cuvinte”.
Bocelli spune că a urmărit puţin filmările (”nu este lumea mea”) și că nu a avut nici un rol în alegerea actorilor, printre care se află şi Antonio Banderas în rolului unui profesor de muzică aspru, dar complice, care l-a învățat tehnica tăcerii, cea care a avut un rol atât de important în formarea sa. Ennio Fantastichini joacă rolul unchiului său Giovanni care l-a încurajat de mic să-şi cultive talentul muzical, rolul soţiei este interpretat de Nadir Castele, cel al tatălui de Jordi Mollà, în timp ce sarcina de a-l interpreta pe Bocelli a revenit actorului și muzicianului englez Toby Sebastian.
Săptămâna trecută, Andrea Bocelli a avut un mic accident. A căzut de pe cal şi a fost transportat de urgenţă cu elicopterul la spitalul din Pisa. „Am reuşit să mă lovesc la cap, dar mi-am revenit aproape imediat. A doua zi m-am dus să cânt în Franţa, iar astăzi plec în Iordania”. Bocelli va avea un concert la Jerash, iar marţi se va întâlni cu regina Rania. ”Dar mai ales – adaugă tenorul – voi merge să vizitez locul în care Ioan Botezătorul l-a botezat pe Domnul Isus”. www.lastampa.it
Traducerea: Cătălina Păunel
RADOR (18 septembrie)