Duma de Stat: Ucraina a declanşat procesul de asimilare a populației ruseşti

Kievul a început o reformă a educației.
Duma de Stat condamnă reforma învățământului din Ucraina și a menționat că legea aprobată de Rada Supremă nu este decât un act de ucrainizare forţată, care contravine brutal Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, document ratificat de Ucraina, transmite corespomndentul IA REGNUM pe 19 septembrie.
Legea „Cu privire la Educație” introduce o interdicție de facto asupra educației în orice limbă, alta decât limba ucraineană.
Nu întâmplător, în noua lege „Cu privire la educație”, nu există nicio mențiune a limbii ruse și ale altor popoare din Ucraina. În afară de limba ucraineană, de stat, în această lege se menţionează numai limba engleză, iar modalitatea de predare a limbii engleze este prevăzută într-un articol special, se arată în Declaraţia Dumei de Stat.
Adoptarea legii discriminatorii „Cu privire la educație” din Ucraina a provocat o reacție fermă și rezonabilă din partea țărilor vecine – Ungaria, Polonia, Republica Moldova, România. Reacția la declarațiile oficiale ale acestor țări în cercurile politice și în mass-media din Ucraina demonstrează încă o dată cât de departe se află de valorile europene această ţară care solicită aderarea la Uniunea Europeană, au afirmat deputații ruşi.
Duma de Stat înțelege că reforma învățământului din Ucraina vizează, în primul rând, distrugerea rămășițelor de învățământ în limba rusă și are drept scop final asimilarea completă a populației ruse din Ucraina.
Continuând aceeași linie în problema limbii, autoritățile ucrainene provoacă din nou o situație dramatică și recreează cauzele care au devenit punctul de plecare pentru dezvoltarea conflictului, iar apoi pentru războiul civil din estul Ucrainei„, precizează documentul.
Deputații din Duma de Stat a Rusiei au condamnat adoptarea de către Rada Supremă a odioasei legi „Cu privire la educație” și declară sprijinul deplin pentru protestele din Ucraina și din țările europene contra acestei decizii.
https://regnum.ru/news/polit/2323721.html/vpatrichi/atataru

www.tass.ru – 19 septembrie