THE SOFIA GLOBE: Spațiul Schengen: Nimeni în afară de Juncker nu vrea Bulgaria și România

 La scurt timp după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că spațiul Schengen trebuie deschis imediat Bulgariei și României, el a fost contrazis. „Atât timp cât frontierele externe ale UE nu sunt suficient de sigure, va fi necesar să existe controale la granițele interne”, a declarat ministrul german de interne, Thomas de Maizière.

De atunci, practic întreaga Germanie a declarat că Bulgaria și România, cele două țări din Europa de Sud-Est care au aderat la UE acum 10 ani și jumătate, nu pot fi parte a spațiului Schengen nicicând prea curând.

Joachim Herrmann, principalul candidat al partidului ultraconservator bavarez CSU la apropiatele alegeri parlamentare și totodată ministru de interne al Bavariei, a respins ferm orice fel de admitere: „În acele țări există prea multă corupție și crimă organizată. România și Bulgaria nu întrunesc criteriile pentru spațiul Schengen”, a declarat Hermann.

Dar chiar și miniștri de interne mai moderați din mai multe state germane văd lucrurile la fel. Thomas Strobl, ministrul de interne al statului federal Baden-Württemberg și membru al partidului condus de Angela Merkel, CDU, a fost citat de ziarele germane ca declarând că acele două țări au realizat un oarecare progres în lupta lor contra corupției și infracționalității, „dar ele nu au ajuns la maturitatea de care au nevoie pentru a accede în Schengen.”

În Saxonia de Jos, ministrul social-democrat de interne Boris Pistorius a respins și el propunerea lui Juncker. „Atât timp cât este neclar cum putem organiza protecția frontierei europene pentru a te putea baza pe ea, nu putem accepta mai multe țări în spațiul Schengen.”

Sindicatele Poliției Germane privesc lucrurile la fel. Șeful Deutsche Polizeigewerkschaft, Rainer Wendt, a afirmat că se îndoiește că Bulgaria și România vor fi capabile să întrunească toate cerințele sistemului, conform cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung. Colegul lui de la Gewerkschaft der Polizei, Jörg Radek, a declarat că o extindere ar duce la deteriorarea situației de la frontieră.

Cancelarul Angela Merkel, care se află în campanie electorală, înainte de alegerile generale de duminică, a sunat cu mult mai pozitiv. Ea a declarat că își dorește o extindere a spațiului Schengen, în principiu. Conform ei, propunerea lui Juncker constituie o „abordare rezonabilă”. Însă cancelarul a declarat totodată că trebuie întrunite condițiile. Cu alte cuvinte: Merkel respinge extinderea spațiului Schengen în acest moment, la fel ca și colegii ei.

Articol de Imanuel Marcus

Traducere: Andrei Suba, RADOR

THE SOFIA GLOBE (Bulgaria), 18 septembrie 2017