marteȘase voluntari, patru bărbați și două femei, au încheiat o simulare a unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, după ce au trăit timp de opt luni sub un dom izolat în Hawaii, acesta fiind cel de-al cincilea experiment de acest tip pentru NASA.
Când au ieșit duminică din carantină, cei șase au părut să se bucure de razele soarelui și de senzația de aer proaspăt, degustând nişte fructe tropicale în compania familiei și a prietenilor, a precizat Universitatea din Hawaii, responsabilă de acest experiment, într-un comunicat.
„Unul dintre lucrurile care mi-a lipsit cel mai mult a fost bucătăria portugheză”, a declarat Brian Ramos, unul dintre membrii echipajului, într-o înregistrare video difuzată de CBS News.
În timpul celor opt luni petrecute pe versantul nordic și arid al vulcanului Mauna Loa, care amintește de peisajele marțiene, grupul a efectuat experiențe științifice, a făcut mișcare zilnic și a întreținut echipamentele domului.
Acest ultim experiment în cadrul programului HI-SEAS a fost precedat de altele patru, printre care și unul de 12 luni. O altă misiune de opt luni urmează să înceapă în ianuarie 2018./rcostea/vdraguta

www.lesoir.be – 20 septembrie