Consumatorii casnici de energie electrică au posibilitatea să-şi scadă facturile şi cu 30%

Consumatorii casnici de energie electrică au posibilitatea să-şi scadă facturile şi cu 30%, dacă încheie noi contracte, susţin din nou furnizorii de curent electric. Ei le recomandă consumatorilor să se informeze bine, înainte de 1 ianuarie 2018, când se va liberaliza integral piaţa energiei electrice, pentru că în caz contrar, riscă să rămână cu cele mai mari tarife. În acelaşi timp consumatorii trebuie să ţină cont de faptul că, odată cu această liberalizare, preţul energiei va creşte sau va scădea şi în funcţie de condiţiile meteorologice. De exemplu, pentru această iarnă, autorităţile spun că s-au pregătit cu un program energetic pe un scenariu mult mai pesimist, decât decât cel din sezonul trecut. Reporterul RRA, Bogdan Isopescu a vorbit cu  Cristina Micu, membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, despre capcanele încheierii unui contract nou la energia electrică:

Cristina Micu: Odată cu liberalizarea pieţei de energie, avem mai multe opţiuni în ceea ce priveşte alegerea furnizorului şi datorită concurenţei între furnizorii de energie electrică, preţul obţinut de consumatori este mai mic.

Reporter: Care ar fi capcanele, în momentul în care negociezi un nou contract?

Cristina Micu: Vedeţi, ofertele sunt combinate. Există furnizori care dau un preţ fix al energiei electrice, alţii care dau un preţ mai mic, dar adaugă un tarif de rezervare. Trebuie făcut un calcul şi văzut exact între cele două rezultate ale facturii practic plătite.

Realizator: Toate ofertele şi informaţiile necesare încheierii unor noi contracte se găsesc pe siteul Autorităţii Naţionale de Reglememtare în domeniu. ANRE a pus la dispoziţia consumatorilor şi o linie telefonică la care puteţi obţine toate detaliile necesare la încheierea unui nou contract./lalexandrescu/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 septembrie