Proteste în mai multe oraşe din Catalonia

Protestatari care fac apel la independenţa Cataloniei s-au strâns duminică în mai multe oraşe din regiunea spaniolă, în urma acţiunilor Madridului de săptămâna trecută, întreprinse în tentativa de a bloca un referendum privind independenţa teritoriului. Poliţia spaniolă a arestat oficiali catalani care au fost implicaţi în organizarea scrutinului din 1 octombrie şi a confiscat materiale electorale, inclusiv buletine de vot şi urne.

Însă liderul guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, a declarat că referendumul merge înainte. Câteva mii de protestatari s-au adunat duminică în centrul Barcelonei, scandând: „Vom vota!” şi distribuind buletine de vot. Mulţimea a început să fluiere şi să huiduie un elicopter al poliţiei, în timpul discursurilor susţinute de organizatorii protestului, exprimând furia tot mai mare a susţinătorilor referendumului faţă de prezenţa unor efective mai mari ale poliţiei.

În jur de 3.000-4.000 de ofiţeri de poliţie din alte regiuni ale Spaniei au ajuns sau sunt în drum către Catalonia. Adresându-se mulţimii din Barcelona, preşedintele parlamentului catalan, Carme Forcadell, a spus că separatiştii trebuie să reziste „provocărilor” din partea guvernului central. „Ei văd violenţe în Catalonia. Nu au existat şi nici nu vor exista. Suntem un popor paşnic şi tot ceea ce dorim este să ne exercităm drepturile”, a spus Forcadell./mbrotacel/cvanatoru

REUTERS – 24 septembrie