După Festivalul Enescu, Sala Radio preia ștafeta muzicii de calitate, la startul de stagiune, vineri, 29 septembrie 2017, de la ora 19.00, cu un concert care va aduce în fața publicului cele două orchestre simfonice radio reunite – Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio -, sub bagheta dirijorului Iurii Botnari.

Numele solistului invitat, dar și programul ales pentru concertul de început de stagiune promit o seară muzicală memorabilă! Protagonistul serii va fi cunoscutul pianist Freddy Kempf, al cărui nume se leagă de concertele susținute alături de Royal Philharmonic Orchestra din Londra, dar și de foarte apreciatele colaborări cu mari dirijori, între care Daniele Gatti, Sir Andrew Davis, Charles Dutoit sau Riccardo Chailly.
Programul primei seri a noii stagiuni se anunță la fel de spectaculos: cele două orchestre radio reunite vor interpreta în prima parte Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră op. 18 de Rachmaninov, pentru ca partea a doua să aducă bucuria reîntâlnirii cu partitura inconfundabilei adaptări a lucrării Carmen de Bizet pentru balet, în Suita Carmen, realizată de compozitorul rus R. Shchedrin pentru celebra balerină Maia Plisețkaia.
La pupitrul dirijoral se va afla Iurii Botnari, un nume de referință pe scena muzicală internațională. Este fondator și dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony, dirijor șef și director artistic al Teatrului Național Muzical din Moldova și vicepreședinte al Russian Music Society. Din 2002, colaborează cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, alături de care susține concerte în toată lumea.
Într-un interviu recent pentru Liternet, Iurii Botnari declara: „Dau o apreciere înaltă colaborării noastre și profesionalismului muzicienilor celor două orchestre radio. Pe 29 septembrie, va avea loc un concert neobișnuit prin proporțiile sale, când pe scenă se vor reuni ambele orchestre, urmând astfel sugestia compozitorului de a interpreta suita Carmen cu o componență largă a corzilor. Sunt convins că cei 70 de violonişti, violişti, violoncelişti şi contrabasişti, cărora li se va adăuga percuţia, ne vor da posibilitatea să creăm un timbru special și să obținem o autentică paletă sonoră, completată de o strălucitoare evoluţie a percuționiștilor”.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet, pe www.radioromaniacultural.ro.
Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele orchestrelor şi ale corurilor radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio semnalizate bilete.ro.
Pentru alte informaţii legate de orchestrele şi de corurile Radio, vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.
Iurii Botnari
Născut la Chişinău, Iurii Botnari şi-a început formarea muzicală studiind vioara. A manifestat de timpuriu talent componistic și a colaborat cu diverse orchestre. În anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt Petersburg.
A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecţionat cu profesorul Yuri Simonov la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistică fiind desăvârşită de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al cărui asistent a fost.
Dirijorul desfăşoară o intensă activitate artistică şi colaborează cu numeroase orchestre simfonice din Rusia şi Europa. A fost numit director artistic şi dirijor şef al Teatrului Naţional Muzical din Moldova, iar în 1991 a devenit Director muzical şi dirijor şef al Estland Art Agency din Moscova.
Lui Iurii Botnari i se datorează reînfiinţarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-preşedinte al acesteia. Este fondator şi, din 1995, dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony a Conservatorului de Stat din Moscova, discografia ansamblului îmbogăţindu-se cu numeroase discuri de atunci. Orchestra a fost decorată cu Medalia Mozart la Paris şi cu Medalia Enescu la Bucureşti (1998). În prezent, Iurii Botnari desfăşoară o bogată activitate artistică alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova. Din anul 2002 colaborează cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, alături de care susţine concerte în toată lumea.
Dintre distincţiile obţinute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodată O minte strălucită a secolului al 21-lea (2005).
Iurii Botnari este membru votant al Academiei Grammy.
Freddy Kempf
Freddy Kempf, unul din cei mai interesanţi şi cunoscuţi pianişti ai generaţiei sale, îşi răsplăteşte publicul cu un repertoriu muzical extrem de divers, concertele sale desfăşurându-se mai mereu cu casa închisă.
S-a născut la Londra în 1977 şi a debutat alături de Royal Philharmonic Orchestra încă de la vârsta de opt ani, menţinând de-a lungul anilor o foarte strânsă colaborare cu această orchestră, alături de care a debutat şi în calitate de dirijor în 2011. În stagiunea precedentă, Freddy Kempf a evoluat în compania aceleiași orchestre, în dublă ipostază de pianist şi dirijor, într-o serie de concerte dedicate integralei concertelor pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven.
Notorietatea de care se bucură Freddy Kermpf datează din anul 1991, când a câştigat competiţia BBC Young Musician of the Year. Totodată, în anul 1998 a fost distins cu premiul al III-lea la concursul P. I. Ceaikovski, dar se pare că publicul a fost atât de contrariat de atribuirea doar a premiului al III-lea pianistului, încât au existat o serie de proteste asupra unei posibile nedreptăţi şi totodată numeroase articole negative ale presei, încât pianistul a fost supranumit eroul competiţiei.
De-a lungul timpului a colaborat cu: Philharmonia Orchestra (dirijori Sir Andrew Davis şi Kurt Sanderling), Royal Philharmonic Orchestra şi Daniele Gatti, Matthias Bamert şi Charles Dutoit, Royal Liverpool Philharmonic, La Scala Philharmonic (dirijor R. Chailly), St. Petersburg Philharmonic (dirijor Y. Temirkanov), Russian State Symphony (dirijor V. Sinaisky), Dresden Symphony (dirijor G. Herbig), Salzburg Mozarteum Orchestra (dirijor Ivor Bolton), Seattle Symphony (dirijor R. Schwarz), San Francisco Symphony (dirijor Y. P. Tortelier), Philadelphia Orchestra (dirijor W. Sawallisch), NHK Symphony (dirijor Y. Simonov), European Union Youth Orchestra (dirijor V. V. Ashkenazy), Prague Philharmonia (dirijor J. Bĕlohlávek), Residentie Orkest (dirijor Neeme Jaarvi) şi Luxembourg Philharmonic (dirijor E. Krivine).
Un pasionat al recitalurilor, Freddy a interpretat numeroase pagini muzicale pe scene muzicale prestigioase: Great Hall la Conservatorul din Moscova, Berlin Konzerthaus, Sala Verdi a Conservatorului din Milano, Sociedad Filharmónica Bilbao, Sala Cadogan din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, ABC Southbank în Brisbane şi la City Hall din Sydney, Suntory Hall din Tokyo.
Freddy Kempf înregistrează în exclusivitate pentru BIS Records. Înregistrarea Concertelor nr. 2 şi 3 de Prokofiev, alături de Orchestra Filarmonicii din Bergen şi dirijorul Andrew Litton, a fost nominalizată pentru Gramophone Concerto Award şi a primit numeroase elogii ale presei. A urmat înregistrarea lucrărilor pentru pian şi orchestră de Gershwin, cu acelaşi ansamblu, despre care presa titra: „frumos, stilat, luminos şi elegant….magnific”.
Un alt compact – disc a inclus înregistrarea unui recital alcătuit din lucrări de Rachmaninov, Bach/Busoni, Ravel şi Stravinski, pe care BBC Music Magazine o cataloga ca fiind: „…delicată şi cu un rafinat simţ stilistic”. În 2010 Freddy a primit invitaţia de a participa la un proiect de înregistrări pentru lucrarea Genesis Symphony de Tolga Kashuf, alături de London Symphony Orchestra.
Recent a colaborat cu RTVE Symphony Orchestra din Madrid (dirijor Carlos Kalmar), Vancouver Symphony (dirijor Bramwell Tovey), Australian Chamber Orchestra şi Richard Tognetti la Birmingham’s Symphony Hall. În stagiunea precedentă pianistul a debutat cu Sydney Symphony Orchestra (dirijor Thomas Dausgaard) şi Nice Philharmonic (dirijor Mikhail Jurowski).
Colaborările sale au mai inclus concerte cu Orchestra Simfonică şi Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică din Praga, Ulster Orchestra, City of Birmingham Symphony, Franz Liszt Chamber Orchestra, New Zealand Symphony Orchestra. Totodată, a fost invitat să participe la Budapest Spring Festival şi Menuhin Festival.(Noemi Vidu)/mpopa/gioan

RADOR (26 septembrie 2017)