Ion Vova 100 – evocarea unei mari personalităţi radiofonice, la Teatrul Metropolis

Luni, 2 octombrie, la ora 11:00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, aflat pe strada Mihai Eminescu nr. 89, va avea loc o întâlnire de suflet, în care vom evoca personalitatea excepţională a regizorului Ion Vova, la 100 de ani de la naştere.

Vor fi audiate înregistrări din Fonoteca de aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, fragmente reprezentative din creaţia radiofonică a maestrului Ion Vova. Interpretează: Grigore Vasiliu-Birlic, Sanda Toma, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Alexandru Giugaru, Carmen Stănescu, Damian Crâşmaru, Tudorel Popa, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Sandu Sticlaru, Dumitru Furdui, Neli Coman, Mihai Ionescu, Ion Igorov, N. Stroe, Mircea Crişan, Sorina Dan, Virginia Mirea, Florin Piersic, Manuela Ciucur, Adina Popescu, Horia Şerbănescu, Radu Zaharescu, Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nicu Constantin, Cristina Stamate, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Radu Beligan, Ion Lucian, Rodica Popescu Bitănescu, Eugen Cristea. Regia artistică: Ion Vova. Regia de montaj: Dana Lupu. Redactori: Irina Soare şi Domnica Ţundrea. Coordonator de proiect: Mihai Lungeanu.

Maestrul Ion Vova rămâne o personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, un regizor cu o carieră artistică prodigioasă, încununată de numeroase premii şi distincţii.

Născut la 30 septembrie 1917, supranumit de către presa de specialitate Domnul Radio, absolvent în 1943 al Academiei de Muzică şi Artă Dramatică, secţia de Actorie, clasa Ion Manolescu, ulterior actor la numeroase companii particulare (conduse de Sică Alexandrescu, Lucia Sturdza-Bulandra, Dina Cocea, Grigore Vasiliu-Birlic), dar şi la Teatrul Naţional din Bucureşti, maestrul Ion Vova a fost angajat în 1952 ca regizor la Societatea Română de Radiodifuziune, dar colaborase anterior angajării la transmisiunile teatrale în direct, realizate din clădirea Colegiului Sfântul Sava. Astfel că, din cei 93 de ani de viaţă, peste şase decenii s-au împletit cu istoria Societăţii Române de Radiodifuziune şi cu destinul Teatrului Naţional Radiofonic.

VovaAMaestrul Ion Vova şi-a legat indisolubil numele de teatrul la microfon, de emisiunile educative pentru copii şi de programele de divertisment Ora veselă, realizând, de asemenea, producţii de teatru muzical, spectacole de estradă, colaborând cu numeroase generaţii de actori şi punând în undă titluri aflate azi în Fonoteca de aur a Teatrului Naţional Radiofonic.

Numeroase distincţii au încununat o carieră artistică prodigioasă: Premiul Asociaţiei Umoriştilor din România în 1991 pentru activitate creatoare în domeniul emisiunilor de comedie, Premiul Asociaţiei oamenilor de ştiinţă – scenarii ştiinţifice (1994), Premiul UNCER – creaţii radiofonice în Fonoteca de aur (1999), Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic, acordat la Gala UNITER din anul 2001, Titlul de excelenţă al Culturii Române (2001), Diplomă de fidelitate faţă de Radio România – 50 ani (2002).

La împlinirea a 100 de ani de la naştere, socotim o onoare să ne amintim cu drag de Nenea Vova, aşa cum îl numeam noi, colegii, cu infinit respect profesional şi profundă admiraţie umană. Dumnezeu să-i ocrotească memoria eternă, presărată numai cu flori, iubire şi zâmbete!