Plenul CSM a dat aviz negativ asupra propunerilor de modificare a legilor justiţiei

Cu puţin timp în urmă, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ asupra propunerilor de modificare a celor trei legi ale justiţiei. Subiectul a fost discutat în şedinţa CSM timp de peste două ore, în absenţa iniţiatorului modificărilor, ministrul Tudorel Toader, care a anunţat de dimineaţă că nu va fi prezent la CSM.

Reporter: Diana Surdu – A fost un vot foarte strâns, de 10 la 8. Proiectul de lege va merge în Parlament, deoarece avizul CSM este un aviz consultativ. Majoritatea părerilor exprimate în plenul CSM au fost în sensul unui impact major negativ al proiectului de lege asupra justiţiei şi societăţii.

Asociaţia Procurorilor din România consideră că pachetul de legi, în ansamblul său, constituie un regres, de aceea APR cerea expres aviz negativ, pentru că justiţia va fi plasată, în opinia sa, sub control politic. Judecătoarea Gabriela Baltag a declarat că propunerile sunt incomplete şi că niciodată nu va exista unanimitate în rândul magistraţilor. Judecătoarea a arătat că va dura până legile vor intra în vigoare, şi de aceea era foarte surprinsă de poziţia vehementă pentru un aviz negativ.

Vă amintesc că proiectul îşi propune să aducă modificări în principal prevederilor privind evaluarea magistraţilor, Inspecţiei Judiciare, care se doreşte a fi plasată sub control direct al ministrului justiţiei, răspunderii materiale a magistraţilor, numirii în funcţii de conducere şi promovarea la instanţe şi parchete în astfel de funcţii./ilixandru/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 septembrie