Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova au ajuns la un nivel avansat

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova au ajuns la un nivel destul de avansat, iar Acordul de asociere între cele două părţi nu mai poate fi denunţat. Declaraţia a fost făcută, astăzi, de noul ambasador al Uniunii Europene la Chişinău. El a precizat că autorităţile de la Chişinău mai au mult de lucru în promovarea reformelor, funcţionarea sistemului democratic, reforma justiţiei şi respectarea pluripartidismului. Relatează Victor Pogor de la Radio Chişinău.

Reporter: Oficialul european a declarat, în cadrul unui club de presă, că priorităţile guvernării trebuie să fie implementarea Acordului de asociere conform calendarului, redresarea stării de lucruri din domeniul justiţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de activitate a mediului de afaceri.

Peter Michalko: Acordul de asociere trage Republica Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană, numai că această şansă trebuie să fie folosită. Există destul de multe provocări în domeniul dezvoltării democratice şi în domeniul sectoarelor importante.

Reporter: Referindu-se la asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro promise Chişinăului, Peter Michalko a declarat că banii vor fi acordaţi în tranşe şi vor fi condiţionaţi de reforme. Acordarea asistenţei macrofinanciare va depinde şi de deciziile pe care le va lua Chişinăul, în contextul modificării Codului electoral, a mai menţionat noul şef al delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, potrivit căruia, în prezent, se discută despre virarea primei tranşe. Peter Michalko a fost, până acum, ambasador al Slovaciei în Grecia. În Moldova, oficialul l-a înlocuit pe diplomatul finlandez Pirkka Tapiola./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 septembrie