2017. október 2

Horvátország elnöke hivatalos látogatást tesz Bukarestben

Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország elnöke hétfőn hivatalos látogatásra Bukarestbe érkezik. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint, a vizit alkalmából a horvát elnökasszony a Cotroceni palotában találkozik Klaus Iohannis román államfővel, akivel elemzi a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének és elmélyitésének lehetőségét, valamint az európai és regionális agendában szereplő időszerű témákat és biztonsági kérdéseket. Ami az európai agendát illeti, a felek külön figyelmet forditanak az új európai projektre és az EU soros elnöksége betöltésének perspektiváira, mely feladat először hárul e két országra. A két államfő kedden megnyitja a Román-Horvát Üzleti Fórumot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Október 2-án megkezdődött az új egyetemi tanév

Október 2-án megkezdődött a 2017/2018-as egyetemi tanév, melynek hivatalos megnyitóján a több mint 450 ezer fősikolás mellette részt vettek az egyetemek vezetőségi tagjai, helyi és központi hatóságok, parlamenti képviselők és nagykövetek. Klaus Iohannis államfő, tanügyi káderekkel és fősikolásokkal együtt, a konstancai “Ovidius” Egyetemen, a Tengerészeti Egyetemen és a “Mircea cel Batrân” Tengerészeti Akadámián nyitotta meg az új tanévet. Liviu Pop tanügyminiszter a jászvásári “Alexandru Ioan Cuza” Egyetemen tartott ünnepségen vett részt, mig Liviu Dragnea képviselőházi elnök az alexandriai “Valahia” Egyetem Mérnöki Karán szervezett ünnepi rendezvényen volt jelen. Orbán Viktor miniszterelnök, aki jelenleg Romániában tartózkodik, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitóján vett részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Romániában nem teszik egyenlővé a nők és férfiak nyugdijkorhatárát

A munkaügyi miniszter szerint Romániában más az életszinvonal és az átlag életkor, mint az Európai Unióban, igy az új nyugdijtörvényben nem tervezik kiegyenliteni a nők és férfiak nyugdijkorhatárát. Mint Olguta Vasilescu miniszterasszony hangsúlyozta, az új nyugdijtörvény sokkal korrektebb és kiszámithatóbb lesz a pénzügyminisztérium szempontjából, ha a jogszabály hosszabb ideig nem módosul, mivel ezáltal tudni lehet, hogy évente milyen kiadásokkal kell számolni a nyugdijak fedezésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Tiltakozó akcióba kezd több szakszervezeti szövetség

Október 2-án több szakszervezeti szövetség ismét tiltakozó akcióba kezdett. A Mozdonyvezetők Szakszervezeti Szövetségének és a Vasutasok Szakszervezetének tagjai a Szállitási Minisztérium székháza előtt tiltakoznak a Román Vasúti Hatóság alkalmazottjai bérének több mint 40%-al való csökkentése miatt. A SANITAS Szakszervezeti Szövetség a Munkaügyi Minisztérium épülete előtt áll hétfőn sztrájkörséget, ezáltal fejezve ki elégedetlenségét az egészségügyi rendszerben és a szociális ellátásban felmerült problémák miatt. A SANITAS bejelentette, hogy szerdán az Egészségügyi Minisztérium, mig pénteken a Pénzügyminisztérium előtt tiltakozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Október 28-án választják meg a Mentsük meg Romániát Szövetség elnökét

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségére Vald Alexandrescu, Dan Barna és Cristian Seidler alelnökök pályáznak. Az USR új elnökének megválásztására október 28-án kerül sor, a Brassópojánán tartandó rendkivüli kongresszus keretében, amelyet Nicusor Dan lemondása után hivtak össze.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)/ademeny