Ziua Pneumologiei Românești la a VI-a aniversare

Ca în fiecare an, sărbătorim astăzi, 3 octombrie, Ziua Pneumologiei Românești.

O idee care a înflorit în urmă cu 5 ani și a devenit o ocazie de bilanț al realizărilor din anul precedent.

Preocupările multiple variate ale pneumologilor români au fost cantonate în doua zone: cea a afecțiunilor contagioase unde tuberculoza a primat ca preocupare și cea a bolilor cronice respiratorii netransmisibile.

Dacă ne uităm la datele privitoare la tuberculoză se pot remarca tendințele de scădere a prevalenței acestei afecțiuni, cu ameliorări vizibile ale actului medical materializate într-o rată de negativare crescută la 2 luni și o rată de vindecare la fel de importantă la final.

Programul de control al tuberculozei a fost și a rămas un program prioritar atât pentru Societatea Română de Pneumologie, cât și pentru Ministerul Sănătății.

În domeniul bolilor non-tuberculoase preocupările multiple ale acestei asociații profesionale care grupează toți pneumologii din țară au fost orientate spre screeninguri de spirometrie organizate de Ziua Astmului și a Bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), spre susținerea și implementarea noii legi antifumat, spre depistarea precoce a bolilor cronice obstructive respiratorii.

În acest sens, s-au organizat multiple evenimente pentru actualizarea cunoștințelor medicale legate de diferite patologii respiratorii, inclusiv organizate pentru și cu tânăra generație de pneumologi.

Proiectele Societății Române de Pneumologie continuă – dacă ne gândim la cele inițiate pentru ameliorarea aderenței la tratament a pacienților respiratori sau la repetarea anchetei de prevalență a bronhopneumopatiei cronice obstructive.

În anul care a trecut s-au continuat colaborările fructuoase, materializate în acțiuni și manifestări comune cu Societatea Română de Cardiologie, cu Societatea Română de Medicină Internă, cu Societatea Română de Medicina Familiei, dar și cu organizații non-guvernamentale precum „România Respiră”.

Ceea de fac pneumologii români poate fi sintetizat astfel – unitate, continuitate, abordare unitară a tuturor grupelor de afecțiuni.

În această zi de bilanț reconfirm progresele în domeniu ale pneumologiei românești pe linia ascendentă a progresului acestei specialități.

La mulți ani dragi pneumologi români!