17. október 5

Az EB figyelmeztette Romániát, mivel nem teljesitette európai kötelességeit

Románia három területen nem tett eleget európai kötelességeinek, nevezetesen az egységes digitális piac, a mobilitás és a szállitás terén, s emiatt két levelet és három indokolt figyelmeztetést intéztek a román hatóságokhoz, közölte csütörtökön az Európai Bizottság (EB). Az EB egyik levelében értesitette Romániát, hogy felkerült azon országok listájára, amelyeknek negyedévenként kellett volna tájékoztatniuk a brüsszeli hatóságokat a távközlési piacok helyzetéről, amit nem tettek meg. Ebben a helyzetben van Belgium, Magyarország, Irország, Lengyelország, Szlovénia és Spanyolország. Mind a hét ország több mint öt évet késett a kötelességek teljesitésében az emlitett területeken és két hónap áll rendelkezésükre a helyzet megoldására. A másik levél, amelyben az EB ugyancsak  a kötelességteljesités megkésére figyelmezteti Romániát, az uniós tagállamok ama kötelességének elmúlasztására utal, hogy nem készitettek akusztikus térképeket a zsúfolt városokban, a fontosabb vasútovonalak és orszúgútak mentén, valamint a nagyobb repülőterek környékén érezhető zaj mérésének rögzitésére. E térképek a környezeti zaj csökkentésére hozandó intézkedések meghatározásában játszanak szerepet, hiszen a környezeti zaj a korai elhalálozások második oka, a levegőszennyezés után. A három indokolt felhivás szerint Románia nem ültette gyakorlatba az alternativ üzemanyagok infrastruktúrájának kiépitésére, az állampolgárok által használt vékony műanyag zacskókra, illetve a benzinnel működő autók károsanyag-kibocsátásának csökkentésére vonatkozó európai normákat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Megtartotta első ülését az ANRE tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság

Az Országos Energia Ügynökség (ANRE) tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság csütörtökön megtartotta első ülését, amelyen abban állapodtak meg, hogy a mostani parlamenti ülésszak végéig a testület hetente találkozik az energiapiacon hozott döntésekben részt vevő tényezőkkel. Iulian  Iancu bizottsági elnök kijelentette, hogy az energia- és a földgáz árát csökkentik, amennyiben kiderül, hogy helytelenül állapitották meg ezt. Ugyanakkor a bizottság tagjai egész sor kérdést készitettek elő, amelyre az ANRE-nek a jövő hétig kell válaszolnia, ugyanis a jövő héten kezdődik az ANRE-képviselők meghallgatása. Mint Iulian Iancu hozzáfűzte, a bizottság felülvizsgálja az energia és a földgáz árának alakulását 2005-től napjainkig, valamint az áralakulást befolyásoló tényezőket. A konlúziók alapján szorgalmazni lehet majd a villamosenergia törvényének módositását, mig a bűnető jellegű bizonyitékok esetén, a bizottság az adatokat a Legfelsőbb Semmitő- és Itélőszék mellett műkődö ügyészség elé terjeszti. A bizottságnak 60 nap áll rendelkezésére az ANRE  kivizsgálása nyomán megfogalmazott konlúziókról szóló jelentés kidolgozására. Meghallgatás végett a bizottság elé kell járulniuk a volt és a jelenlegi energiaügyi minisztereknek egyaránt, fűzte hozzá Iulian Iancu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Napirenden szerepelt a Mioveni-i Dacia üzem prioritásai

A Dacia üzem és a Renault-csoport romániai vezérigazgatója arra panaszkodott, hogy az új gépjárművek romániai piaca jelenleg nagyot zúhant a tiz évvel ezelőtti helyzethez képest, miközben növekedett a a használtautók piaca. Călin-Popescu Tăriceanu szenátusi elnök és Liviu Dragnea képviselőházi elnök csütörtökön a helyszinen Yves Caracatzanis-al, a Dacia üzem elnök-vezérigazgatójával tárgyalt. A megbeszéléseken a parlament két házának elnökei kijelentették, hogy eltökélt szándékuk hozzájárulni a Dacia-üzem jövőjének formálásához, hiszen e projekt a legnagyobb sikertörténet Romániában. A megbeszéléseken teritékre került a használt autók importjának növelése is. „A Roncsautó-programot nemcsak hogy fenn kell tartani, de fejleszteni is”, hangsúlyozta Liviu Dragnea. A két parlamenti kamara elnökei találkoztak a Dacia-üzem legnagyobb szakszervezetének vezetőivel is, akikkel a  közúti infrastruktúra fejlesztéséről és az kollektiv munkaszerződés ágazatonkénti újratárgyalásáról beszéltek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Meleşcanu: Itt az ideje, hogy a központ és a periféria meghatározása nélkül gondoljunk Európára

A bukaresti Nemzeti Katonai Körnél tartott csütörtöki konferencián Teodor Meleşcanu külügyminiszter közölte, hogy a román líderek jelenleg azt vitatják, hogy Románia miként lehet az EU újraalapitásának egyik tagja. „Itt az ideje, hogy egy körvonalazott Európában, mint interpoláris rendszerben gondolkodjunk,  olyan kontinensben, ahol nem létezik központ és feriféria, amely képes társadalomformáló erejét határain túlra is átvinni”, hangsúlyozta Teodor Meleşcanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Az Európai Parlament megszavazta az Európai Ügyészség létrehozását

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta csütörtökön a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség (EPPO) létrehozását. Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az Európai Ügyészség bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatására az uniós strukturális alapokat érintő csalások és áfacsalások, valamint az unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények esetében, „hozzájárulva ezzel az uniós költségvetés megerősítéséhez és hatékonyabb védelméhez”. Eddig 20 EU-tagállam, többek között Románia is csatlakozott illetve jelezte csatlakozási szándékát az úgynevezett megerősített együttműködéshez. Az Európai Ügyészség leghamarabb a rendelet hatálybalépésétől számított három év elteltével kezdheti meg a működését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Demeny Andrei