Portul Constanţa ar putea fi un punct important al noului „Drum al Mătăsii”

 Portul Constanţa ar putea fi un punct important al noului „Drum al Mătăsii”, rută comercială străveche care lega Europa de Asia. Autorităţile locale spun că au fost făcuţi, deja, paşi importanţi pentru a îmbunătăţi cooperarea în cadrul acestui proiect, prin semnarea unor acorduri cu mai multe ţări. Avantajele pe care le oferă Portul Constanţa vor fi prezentate, astăzi, la un simpozion internaţional, organizat în premieră în România, şi la care şi-au anunţat prezenţa peste 200 de delegaţi din 12 ţări.

„Drumul Mătăsii” este de fapt o împletitură de drumuri de caravană, rută principală de transport care a legat şi leagă China de Orientul Miljociu, Europa şi Africa.
În cadrul summitului se va dezbate tematica acestui „Drum al Mătăsii” şi se vor stabili noi relaţii de cooperare în domeniul transportului şi schimbului de mărfuri pe această rută, având în vedere că Portul Constanţa, prin capacităţile sale de operare, oferă posibilitatea dezvoltării acestui coridor de transport. De altfel, Portul Constanţa a făcut deja paşi importanţi pentru a îmbunătăţii cooperarea pe această rută a noului „Drum al Mătăsii”, prin semnarea unor protocoale de colaborare cu porturi din China, Georgia, Kangaskhan şi cu Serviciul de Stat pentru Transport Naval din Turkmenistan. În deschiderea summitului care începe astăzi va avea loc semnarea protocolului de cooperare între Portul Baku din Azerbaidjan şi Portul Constanţa/mnecula/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 octombrie)