Cod galben de inundaţii, porturile maritime şi fluviale – închise

Este cod galben de inundaţii pe râurile Ialomiţa, Prahova, Călmăţui, Buzău, Siret, Prut şi pe râurile din Dobrogea. În aceste bazine hidrografice plouă continuu de mai bine de 24 de ore. În unele zone au căzut şi 90 l/mp şi s-au acumulat cantităţi importante de apă. Hidrologii avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi sau viituri rapide pe râurile mici, urmate de inundaţii locale. Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare astăzi până la ora 9:00, pe unele râuri mici din jumătatea de sud a judeţului Constanţa şi din nordul judeţului Tulcea, apoi riscul de inundaţii creşte pe râurile din Prahova, Buzău şi Galaţi.

În Dobrogea, nu numai precipitaţiile riscă să creeze probleme. Cel mai periculos este vântul puternic, cu viteze la rafală şi de 90 km/h.

Porturile maritime şi cele fluviale sunt închise de mai bine de 36 de ore, iar traficul pe canalul Dunăre-Marea Neagră este restricţionat. Valurile înalte de aproape opt metri au măturat plajele, iar ofiţerii port-control au menţinut avizele de furtună transmise comandanţilor navelor aflate în rada interioară şi cea exterioară a porturilor. Furtuna de la malul mării şi vântul puternic, care în rafale a înregistrat uneori şi 90 km/h, au pus probleme locuitorilor. În Eforie Nord, un copac a fost smuls de vânt şi a căzut peste un autoturism. Locuitorii din Mihail Kogălniceanu şi cei din Dulceşti nu au apă la robinete din cazua vântului puternic care a avariat liniile de alimentare cu tensiune a staţiilor de pompare şi tratare din localităţi, iar în municipiul Constanţa, unde plouă de mai bine de 12 ore, au fost amplasate diguri gonflabile în zonele inundabile./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 octombrie