RFI: Reacții din toată lumea după performanța Simonei Halep: ”Noua regină a clasamentului WTA”

Şerban Georgescu – Performanța extraordinară a Simonei Halep, care în urma victoriei de sâmbătă din semifinala turneului de la Beijing, devine prima româncă clasată pe locul 1 al topului WTA, al celor mai bune jucătoare de tenis din lume, a stârnit numeroase reacții de apreciere atât în țară cât și peste hotare.

Ziarul francez L’Equipe notează: „Simona Halep a jucat meciul perfect în faţa Jelenei Ostapenko. Emoţia de la final a fost vizibilă. Pentru că românca nu doar a ajuns în finala la Beijing, ci va fi de luni noul număr 1 mondial. Noua regină a clasamentului WTA va juca finala de duminică cu Caroline Garcia

BBC: ”Halep urcă în vârful ierarhiei mondiale. După șocul suferit în finala de la Roland Garros împotriva Jelenei Ostapenko, Halep și-a luat revanșa, dominând întreaga partidă din semifinala de la Beijing, care s-a jucat practic într-o singură direcție (one side affair – en, n.r.)

Reuters: ”Simona Halep este noul lider mondial al clasamentului WTA, după calificarea în finala de la Beijing ca urmare a victoriei convingătoare cu 6-2 6-4 din semifinala cu Ostapenko. Ea și-a luat astfel revanșa împotriva jucătoarei care a învins-o anul acesta în finala de la Roland Garros, într-un meci pe care l-a dominat de la un cap la altul, în care a reușit 5 ași și 14 serve câștigătoare

Eurosport: ”După ce a ratat de două ori anul acesta ocaziile ce i s-au oferit, Simona Halep devine în sfârșit numărul 1 mondial. Începând de luni ea o va detrona pe Garmine Muguruza, devenind a treia jucătoare ce urcă pe locul 1, din iulie până acum, după scurtele prezențe ale Garminei Muguruza și Karolinei Pliskova (…) În semifinala cu Ostapenko, Halep a dominat în cea mai mare parte a timpului, iar în setul 2, când s-a văzut condusă cu 4-3, a dovedit că are nervi de oțel, reușind o serie de trei game-uri câștigătoare și devenind astfel a 25-a jucătoare de prim rang din istoria topurilor WTA

Fostul mare campion Boris Becker a felicitat-o și el pe Simona, într-un mesaj pe Twitter:

Fosta campioană Chris Evert dar și alte personalități ale sportului mondial au felicitat-o de asemenea pe Simona Halep:

Foști și actuali sportivi români laudă performanța Simonei

Virginia Ruzici, fosta câştigătoare, în 1978, a turneului de la Roland Garros şi manager sportiv al Simonei, a declarat, potrivit Digisport:  „Este un moment extrem de emoţionant, nu credeam să mai trăiesc asemenea momente. Simona e mare, e extraordinară. Este foarte important şi măreţ pentru ea şi tenisul românesc. (…)  Simona a avut multă presiune până acum, va trebui să muncească mai mult pentru a se menţine acolo, dar din punct de vedere psihologic va fi mai uşor pentru ea. Va fi eliberată de această presiune care a fost pe capul ei în ultimii trei ani. A jucat acum cu multă luciditate, iar după ce a învins-o pe Şarapova s-a eliberat complet. E bine că s-a întâmplat acest lucru la un astfel de turneu, nu la un Grand Slam„.

Fostul tenisman Ilie Năstase, lider mondial ATP în anii 1973-1974, spune că Simona a reuşit această performanță pentru că şi-a îmbunătăţit serviciul şi a fost mai agresivă: „Am spus mereu că va deveni numărul 1 când va veni momentul. Cred că şi-a îmbunătăţit serviciul al doilea şi a fost mai agresivă. Pentru tenis este mult, este un ciclu acum şi în viitor şi băieţii se vor ridica la nivelul fetelor. Problema e că de acum toate vor s-o bată pe ea. Pavel (Andrei Pavel, noul antrenor al Simonei – n.r.) e foarte bine că a venit, pentru că vorbeşte româneşte, e mai aproape de ea, se cunosc de mai mult timp„, a spus Năstase, la Digi Sport.

Președintele turneului de tenis BRD Bucharest Open Dumitru Hărădău consideră că Simona poate câştiga şi turnee de Grand Slam şi îl poate depăşi chiar și pe Ilie Năstase!

Halep arată ca prima jucătoare în lume, merită pe deplin. A avut un turneu foarte bun. Mă bucur că în sfârşit ajunge prima jucătoare din lume. A avut un meci foarte dificil, a jucat solid, dar nu s-a valorificat la maximum. Sunt momente când nu are decizia de a fi numărul 1. Îl egalează pe Ilie Năstase, dar el a câştigat şi Grand Slam-uri. Mă bucur pentru Andrei Pavel. Este foarte tânără, poate să-l egaleze pe Ilie Năstase şi chiar să-l depăşească„, a declarat Hărădău la Digisport.

De asemenea, Halep a fost felicitată pe reţelele de socializare de numeroşi foşti şi actuali mari sportivi români, între care Nadia Comăneci, Marian Drăgulescu, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, fostul fotbalist al echipei naționale Ciprian Marica și mulți alții.

http://www.rfi.ro/sport-98346-reactii-internationale-performanta-simona-halep-noua-regina-clasament-wta

RFI, 7 octombrie 2017