2017. október 10

Klaus Iohannis államfő pénteken Donald Tusk EP-elnökkel találkozik

Klaus Iohannis államfő pénteken, a Cotroceni Palotában fogadja Donald Tusk-ot, az Európai Tanács elnökét. Mădalina Dobrovolschi, az Elnöki Hivatal szóvivője szerint a felek főleg az Európai Unió jövőjéről tárgyalnak. A találkozóra az európai liderek jövő heti, brüsszeli csúcsösszejövetelét megelőzően kerül sor.A csütörtökön és pénteken zajló csúcsösszejövetel napirendjén szerepel majd a migráció, az európai digitális piac, az EU külkapcsolatai – elsősorban Törökországgal -, valamint védelmi és biztonsági kérdések. A brüsszeli összejövetelt megelőzően Klaus Iohannis államfő összehivta, jövő keddre, az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát, amelyen befejezik az EU szintjén, védelmi téren létrehozott Állandó Strukturált Együttműködés megvitatását és Románia részvételét ebben az együttműködésben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Mihai Busuioc kormányfőtitkár lehet a Számvevőszék új elnöke

Nicolae Văcăroiunak, a Számvevőszék elnökének mandátuma néhány nap múlva lejár, igy helyébe valószinüleg Mihai Busuioc kormányfőtitkárt nevezik ki, akit a parlament költségvetési-pénzügyi bizottságai kedden meghallgattak és kedvezően véleményeztek. A bizottságok meghallgatták és jóváhagyták Nicu Marcu és Forian Tunaru jelölését is a Számvevőszék alelnöki tisztségeibe, valamint Lucian Dan Vlădescut, aki a Számvevőszék Audit Hatóságát fogja vezetni. Az új mandátumokat a parlament szerdai plénumán hagyják jóvá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Teodor Meleşcanu külügyminiszter „A Balkán-térség biztonsága” témakörű konferencián vett részt

„Az Európai Uniónak a nyitott ajtók politikáját kell folytatni a Balkán országaival szemben”, hangsúlyozta Teodor Meleşcanu külügyminiszter „A Balkán-térség biztonsága” témakörrel Temesváron megszervezett konferencián. A román diplomáciai vezető szerint a Balkán országainak uniós csatlakozása az elsőszámú európai célkitűzés kell, hogy legyen. „Az Európai Unió és ezen országok súlyos migrációs problémákkal és a terrorizmussal szembesülnek. Az EU-nak határozott döntéseket kell hoznia a bővités folytatása érdekében. Szerbia és Montenegró már megkezdte az Európai Unióval a társulási tárgyalásokat, de megoldásokat kell találnunk a többi ország számára is, elsősorban Bosznia-Hercegovinára vonatkozóan, hogy ezen országok is megkezdhessék a csatlakozási folyamatot”, hangsúlyozta Teodor Meleşcanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Az ALDE nem vonja vissza támogatását a kormánykoalicióban lévő minisztereitől

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Szociáldemokrata Párt (PSD) koaliciós partnere, nem vonja vissza támogatását a kormányban részvevő minisztereitől, mig a kormányátalakitásról szóló döntés a kormánypárti képviselőkkel tartandó ülés után hozható meg, szögezte le Varujan Vosganian, az ALDE alelnöke, aki a parlamenttel fenntartott kapcsolatokért felelős miniszterre, Viorel Ilie-re utalt. „Az ALDE nem szeretné leváltani Viorel Ilie minisztert, hiszen párton belül bizalmat szavaztak neki, és azóta nem változott semmi”, fűzte hozzá Vosganian.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

A képviselők megvitatták az egészségügyi egyszerű bizalmatlansági indiványt

A képviselők kedden megvitatták az egészségügyi egyszerű bizalmatlansági indiványt, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) nyújtott be. Az inditvány aláirói Florian Bodog egészségügyi miniszter lemondását, valamint gyors megoldások felkutatását követelik az egészségügy problémáinak megoldására. Mint Florian Bodog egészségügyi miniszter kijelentette, kilenc hónap alatt nem tudta megoldani azokat a problémákat, amelyek az utóbbi tiz év alatt nem oldódtak meg, de olyan intézkedéseket és projekteket kezdeményezett, amelyeket elődei nem vállaltak.A három regionális korház – Kolozsvár, Craiova és Jászvásár – megvalósithatási tanulmányát a jővő év kezdetén befejezik, majd ezt követően azonnal megkezdődik a korházak épitése, fűzte hozzá a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Rozalia Gănciulescu, RADOR