În Spania, zi decisivă pentru Catalonia

În Spania, zi decisivă pentru Catalonia astăzi, când liderul guvernului regional, Carles Puigdemont, este aşteptat să anunţe declaraţia unilaterală de independenţă. La ora la care este programată intervenţia sa din parlamentul de la Barcelona, sunt anunţate manifestaţii pro-secesiune. De la Madrid, guvernul central a avertizat că pregăteşte mai multe măsuri pentru a împiedica o declaraţie unilaterală de independenţă.
Din cauza conflictului catalan, peste 20 de companii importante au decis mutarea sediilor în alte regiuni, pentru a evita, izolarea şi nesiguranţa în cazul separării.
Germania şi Franţa s-au pronunţat pentru unitatea Spaniei, iar Uniunea Europeană a subliniat că regiunea Catalonia va înceta să facă parte din Uniune, dacă se va desprinde de Spania.
Corespondentul Radio România, Anamaria Damian: Intervenţia liderului catalan în parlamentul de la Barcelona este anunţată pentru ora locală 18:00. Se aşteaptă să prezinte oficial rezultatele referendumului din 1 octombrie, dar şi să facă apel la dialog şi la mediere. Nu este clar cum va pune în discuţie declaraţia unilaterală de independenţă, deoarece colegii săi de partid şi primarul Barcelonei i-au cerut să fie moderat în expunere, respectiv să renunţe la planul secesionist. Surse din Barcelona indică faptul că există două variante pentru expunerea de astăzi: fie o declaraţie de independenţă cu o clauză de suspendare, dacă executivul de la Madrid este de acord cu o negociere, fie doar anunţarea rezultatelor referendumului şi aplicarea lor în viitor. Cele mai mari presiuni pentru Carles Puigdemont au venit de la partenerii care nu văd alternativă la drumul odată început, dorind o declaraţie de independenţă rapidă. Guvernul de la Madrid pregăteşte măsuri pentru a împiedica independenţa şi cele mai probabile sunt suspendarea statutului de comunitate autonomă, preluarea administraţiei de la centru şi convocarea alegerilor regionale anticipate. Acestea vor fi urmate de acţiuni în justiţie./dursache/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 1(10 octombrie)