THE NEW YORK TIMES: Social-democrații români, aflați la putere, vor vota în privința unei remanieri guvernamentale

Premierul român Mihai Tudose a declarat marți că social-democrații (PSD) aflați la putere vor decide pe 5 octombrie (sic!) dacă-i vor susține planul de remaniere guvernamentală, pe fondul unei dispute între el și liderul partidului, Liviu Dragnea.
Tudose a declarat în seara de luni că acuzațiile de corupție privindu-i pe trei miniștri au creat probleme guvernului său, inclusiv cu Comisia Europeană, afirmând că se gândește să le ceară să demisioneze.
Este pentru prima oară când un social-democrat de frunte, aflat într-o funcție publică, recunoaște că din cauza corupției din guvern apar probleme pentru România, care s-a alăturat Uniunii Europene acum un deceniu, iar anul acesta a avut proteste de masă anticorupție.
Transparency International clasează România printre cele mai corupte state din UE, iar Bruxelles-ul îi menține sistemul de justiție sub monitorizare specială.
Vicepremierul Sevil Shhaideh, o aliată apropiată a șefului PSD Liviu Dragnea, s-ar putea găsi pe lista remanierilor lui Tudose. Ea este anchetată în prezent, fiind suspectată de abuz în serviciu într-un caz de transfer de terenuri.
Dragnea menține partidul și guvernul sub un control strict. Lui îi este interzis să ocupe funcția de premier, în ciuda unei victorii electorale zdrobitoare a PSD în decembrie, din cauza unei condamnări anterioare pentru fraudă la vot.
Dragnea l-a dat afară anul acesta pe Sorin Grindeanu din postul de premier printr-o moțiune de cenzură.
Discutând cu presa în urma unei întâlniri cu Dragnea și alte oficialități PSD, marți, Tudose a declarat că partidul exercită o prea mare influență asupra guvernului.
„[…] nivelul de implicare a unor anumite structuri de partid în afacerile guvernului […] trebuie să fie clarificat”, a declarat Tudose.
Atât el cât și Dragnea au afirmat că problema va fi abordată joi de comitetul executiv al partidului, la fel ca și remanierea propusă de el. Ei au refuzat să numească vreun ministru ce ar putea fi remaniat.
La începutul acestui an, tentativele guvernului de a slăbi o campanie împotriva corupției au declanșat cele mai mari proteste de stradă din România din ultimele decenii, iar o propunere de restructurare judiciară anunțată în august a îngrijorat Comisia Europeană.
„Era inevitabil ca între Tudose și Dragnea să apară un conflict”, a declarat Sergiu Miscoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai.
„Dragnea vrea control asupra partidului, însă un premier trebuie să aibă puterea de a lua decizii. Tudose pare de asemenea a fi mai moderat când vine vorba de planurile partidului de a schimba legislația judiciară”.
Articol de Luiza Ilie
https://www.nytimes.com/reuters/2017/10/10/world/europe/10reuters-romania-government.html

THE NEW YORK TIMES (SUA), 11 octombrie 2017 (Reuters)
Traducere: Andrei Suba