Vizită regală în Iordania, 8-11 octombrie 2017

În zilele de 8-11 octombrie 2017, Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei și Principele Radu au efectuat o vizită în Regatul Hașemit al Iordaniei. A fost cea mai amplă vizită externă a Familiei Regale din anul 2017.

Duminică, 8 octombrie 2017, în cursul după-amiezii, Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu au sosit la Amman. La Aeroportul Internațional Regina Alia, Altețele Lor Regale au fost întâmpinate de Alteța Sa Regală Principesa Muna Al-Hussein, mama suveranului hașemit, și de ambasadorul României în Iordania, Excelența Sa domnul Nicolae Comănescu.

Custodele Coroanei și Principele Radu au fost însoțiți în vizita din Iordania de un grup de rectori ai universităților din România, condus de profesorul universitar Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliul Național al Rectorilor, de secretarul de Stat din Ministerul Educației, dl Gigel Paraschiv, de președintele Comitetului Sportiv și Olimpic Român, dl Mihai Covaliu, precum și de directorul executiv al Crucii Roșii Române, dl Ioan Silviu Lefter.

În prima zi a vizitei, luni, 9 octombrie, Principesa Moștenitoare Margareta a vizitat Semiluna Roșie a Iordaniei. Aici, Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu Preşedintele Semilunii Roşii iordaniene, E.S. dl. dr. Mohammed Al-Hadid și cu membrii Comitetului Director. Cu ocazia vizitei, Principesa Moștenitoare, președinta Crucii Roșii Române, a fost distinsă cu Medalia de Aur a Semilunii Roșii Iordaniene.

Vizita Principesei Moştenitoare a continuat la Centrul Național de Oncologie “Regele Hussein” unde Alteţa Sa Regală a fost primită de Principesa Ghida Talal, Preşedinta Centrului. Instituția medicală, fondată în orașul Amman cu ani în urmă, are astăzi una dintre cele mai avansate tehnologii în tratarea și cercetarea cancerului din întreaga regiune a Orientului Apropiat.

De asemenea, în aceeaşi zi, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au vizitat Comitetul Olimpic iordanian. Aici, Alteţele Lor Regale s-au întâlnit cu Principele Feisal Al-Hussein, Președintele Comitetului. În România, Comitetul Sportiv și Olimpic se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I.

Prima zi a vizitei regale la Amman s-a încheiat cu prânzul oferit de Principesa Muna Al-Hussein în onoarea Alteţelor Lor Regale. Au luat parte membri ai Guvernului iordanian şi personalități ale societăţii iordaniene. De asemenea, au fost prezente personalități din delegația românească, participantă la vizita Altețelor Lor Regale.

În cursul zilei de marți, 10 octombrie 2017, a doua zi a vizitei în Regatul Hașemit al Iordaniei, Altețele Lor Regale au continuat bogata agendă a vizitei.

Principele Radu a vizitat Comitetul Național Paralimpic al Iordaniei și a fost întâmpinat de Alteța Sa Regală Principele Mered al Iordaniei, președintele Comitetului Național Paralimpic din țara sa. Principele Radu este patronul regal al Comitetului Național Paralimpic din România.

În cursul dimineții de marți, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au fost oaspeții Consiliul Iordanian de Asistență Medicală, aflat sub președinția Alteței Sale Regale Principesa Muna Al-Hussein. La întâlnire a luat parte delegația rectorilor din România, condusă de profesorul universitar Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România.

Marți, la ora amiezii, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au vizitat, împreună cu întreaga delegație universitară, cu membrii Comitetului Sportiv și Olimpic Român și cu reprezentanții Societății Naționale de Cruce Roșie din România cimitirul regal din Amman, unde s-au recules la mormântul Regelui Hussein al Iordaniei, precum și la mormântul fondatorului statului iordanian, Regele Abdullah I.

La Societatea Regală de Științe, Alteța Sa Regală Principele Radu s-a întâlnit cu conducerea societății și cu rectorul și prorectorii Universității Tehnologice “Principesa Sumaya”. Au luat parte rectorii universităților din România care participă la vizită.

Principele Radu a avut apoi o întâlnire cu ministrul Învățământului Superior și Cercetării Științifice, dl profesor Adel Tweisi. A luat parte întreaga delegație a rectorilor români.

Principele Radu și delegația românească au vizitat apoi Universitatea Iordaniei, cea mai mare instituție de învățământ superior din Regatul Hașemit, care a fost fondată în anul 1962 de către Regele Hussein și are astăzi 45 000 de studenți.

Conducerea universității a oferit apoi un prânz de lucru Alteței Sale Regale și distinșilor invitați români. La prânzul de lucru a luat parte ministrul Învățământului Superior și Cercetării Științifice.

În cursul după-amiezii, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta s-a întâlnit la Amman cu Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea. Întâlnirea a avut un caracter privat.

În ziua de miercuri, 11 octombrie 2017, a treia zi a vizitei în Regatul Hașemit al Iordaniei, Custodele Coroanei și Principele Radu au continuat vizita în orașul Amman și în alte importante centre ale țării.

Principele Radu a vizitat Universitatea iordaniană pentru Ştiinţe şi Tehnologie din oraşul Irbid unde Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu dl. Prof. Dr. Omar Jarrah, rectorul Universităţii. Au luat parte rectorii universităților din România care participă la vizită. Aceştia au încheiat un memorandum de înţelegere privind colaborarea bilaterală cu Universitatea în cadrul programului Erasmus Plus finanţat de Uniunea Europeană.

De asemenea, Principele Radu a vizitat Spitalul Universitar Regele Abdullah, aflat sub coordonarea Universităţii, înfiinţat în anul 2011. Aici, a vizitat laboratorul spitalului şi Centrul Cardiologic Principesa Muna Al-Hussein. În încheierea vizitei la Irbid, Alteţa Sa Regală s-a aflat la Institutul Nanotehnologic al aceleiaşi Universităţi.

Vizita Principelui Radu a continuat la Universitatea Haşemită din oraşul Zarqa. Aici, Alteţa Sa Regală a avut o întâlnire cu Prof. Kamal Bani-Hani, Președintele Universităţii, precum şi cu vicepreşedinţii instituţiei de învăţământ. Universitatea deţine un parc energetic funcţional, care acoperă întreg necesarul energetic al instituţiei. Alteţa Sa Regală a vizitat, în final, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Haşemite, precum şi parcul energetic. Conducerea universității a oferit, apoi, un prânz de lucru Alteței Sale Regale, precum şi delegaţiei universitare.

De asemenea, în cursul serii de miercuri, Alteţele Lor Regale vor lua parte la o recepție organizată la Amman de ES dl Nicolae Comănescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Hașemit al Iordaniei. Vor fi prezenţi la eveniment Alteţa Sa Regală Principesa Muna Al-Hussein, reprezentanţi ai Guvernului iordanian, membri ai Corpului Diplomatic, personalități din învățământul universitar, din mediul economic și din comunitatea românească.

Membrii Familiei Regale a României vizitează pentru a șaptea oară Iordania, după vizitele din anii 1996, 2004, 2010, 2012, 2013 și 2014. Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana au fost oaspeții Familiei Regale a Iordaniei în anul 1995.

În ultimele două decenii, România a fost vizitată de Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea (2005), de Alteța Sa Regală Principesa Muna, mama suveranului hașemit (2006, 2011, 2013, 2015, 2016 și 2017), precum și de Altețele Lor Regale Principele El Hassan bin Talal, Principesa Sarvath, Principele Ali și Principesa Rym.

Vizita din Iordania este a șaptea vizită peste hotare a Familiei Regale, din acest an. În zilele de 6-9 februarie 2017, Principele Radu a efectuat o vizită în Anglia, în compania președintelui Parlamentului Republicii Moldova, dl Andrian Candu. În luna aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia, participând la al XX-lea Summit Marmara de la Istanbul, iar în luna mai a vizitat Republica Moldova, fiind prezent în Chișinău și în localitățile Ocolina și Țepilova Mare. În zilele de 11-14 mai, Principele Radu a reprezentat pe Custodele Coroanei într-o vizită oficială în Polonia. În zilele de 2-4 iunie 2017, Principele Radu a făcut o vizită în orașul Soultzmatt din Franța, pentru a comemora un secol de la moartea soldaților români din Alsacia. În zilele de 16-19 iunie, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au vizitat Bulgaria, pentru a aniversa pe Regele Simeon al II-lea la împlinirea vârstei de 80 de ani.