2017. október 13

Az új oktatási törvényről tárgyalt Bukarestben a román és az ukrán külügyminiszter

A román és az ukrán külügyminiszter, Teodor Meleşcanu és Pavlov Klimkin, bukaresti találkozójukon, egyebek mellett, a kisebbségek anyanyelvű oktatását korlátozó új ukrán oktatási törvényről tárgyalt. A felek megállapodtak, hogy e témában folytatják a dialógust, valamint abban, hogy Ukrajnában román nyelven tanitó, egyetlen tanárt sem bocsátanak el. Teodor Meleşcanu felkérte ukrán kollégáját, hogy legalább a jelenlegi szinten garantálja az Ukrajnában élő románok jogát az anyanyelvű oktatáshoz.Mint hozzáfűzte, Romániában több mint 90 ukrán nylevű iskola működik. Pavlov Klimkin biztositotta a román külügyminisztert afelöl, hogy figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait, még akkor is, ha az új törvényt már elfogadták, mivel csak ezután dolgozzák ki a törvény gyakorlatba ültetésének mechanizmusait. Ugyanakkor azt is megigérte Teodor Meleşcanu külügyminiszternek, hogy egyetlen román iskolát sem zárnak be Ukrajnában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.13)

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Bukarestbe látogatott

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke több EU-tagország vezetőjével folytat megbeszélést az Európai Unió megerősítésére hivatott ütemtervről. Donald Tusk pénteken Bukarestbe látogatott, ahol Klaus Iohannis államfővel tárgyalt. A román államfő megerősítette, hogy Románia ellenzi azon javaslatokat, amelyek a többsebességes vagy koncentrikus körökből álló Európa kialakitásához vezetnek. Véleménye szerint az ilyen megoldások csak erősítenék a tagországok közötti megosztottságot. Klaus Iohannis egy egységes, erős, koherens, megosztottság nélküli Európát szeretne, amely közelebb áll állampolgáraihoz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.13)

A PSD elfogadta a megüresedett miniszteri tisztségekre javasolt személyek névsorát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottsága pénteken jóváhagyta Paul Stănescu, Felix Stroe és Marius Nică jelölését a fejlesztési, a szállításügyi, illetve az európai alapokért felelős miniszteri tisztségekre, akik Sevil Shhaideh, Rovana Plumb és Răzvan Cuc leköszönő miniszterek helyét veszik át. A javaslatokat hétfőn Románia elnöke elé terjesztik.Sevil Shhaidehet a Kormányhivatal államtanácsosának nevezték ki, közölte pénteken Mihai Tudose miniszterelnök, a PSD Végrehajtó Bizottsága ülésének végén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.13)

Növekednek a fizetések az Európai Unióban

Növekednek a fizetések az Európai Unióban, igy a munkanélkülieknek is könnyebb állást találniuk, mutat rá az európai munkaerő piacra és béralakulásra utaló jelentés, amelyet pénteken az Európai Bizottság hozott nyilvánosságra. A jelentés szerint a foglalkoztatottsági arány az Európai Unióban 235 millió alkalmazott személlyel túlhaladja a gazdasági válság előtti szinteket. A munkanélküliségi ráta, átlag, 7,6%, ami megegyezik a gazdasági recesszió előtti arányokkal. 2016-ban, az eurózónában a bérek 1,2%-al emelkedtek, a legnagyobb ütemben – több  mint 5% százalékkal – a balti országokban, Magyarországon és Romániában növekedtek. Az emlitett országokban a fizetések meglehetősen alacsonyak, ami azt jelenti, hogy ezen államok az európai felzárkózás fele tartanak, jegyzi meg az Európai Bizottság jelentése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.13)/rganciu

Rozalia Ganciulescu