Filme românești la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

În perioada 13-23 octombrie a.c., capitala Poloniei va găzdui cea de-a 33-a ediție a Warsaw Film Festival, unul dintre cele treisprezece festivaluri de clasă A (competitive) din lume, acreditate de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia, patru producții românești au intrat în programul Festivalului și vor fi reprezentate la Varșovia de creatorii lor: Dan Chișu, Andrei Crețulescu, Serghei Chivirigă și Tudor Aaron Istodor.

Programul de proiecții include lungmetrajele Aniversarea (regia Dan Chişu) şi Charleston (regia Andrei Creţulescu) şi două scurtmetraje: Offstage (regia Andrei Huţuleac) şi Cel mai bun client (animaţie, regia Serghei Chivirigă).  Două dintre filme au reușit o performanță deosebită, intrând în concursul pentru cel mai bun film de lungmetraj (Aniversarea) și pentru cel mai bun scurtmetraj (Offstage), celelalte două fiind prezentate în secțiunea Discoveries (Charleston) și Warsaw Next (Cel mai bun client).

Proiecțiile românești vor fi urmate de sesiuni de Q&A, în prezența realizatorilor filmelor.

Aniversarea (2017), ultimul film în care a jucat actorul Mircea Albulescu, spune povestea celei de-a 94-a aniversări a bătrânului Radu Maligan, la a cărui petrecere se întâlnesc familia şi foştii colegi. Situația devine complicată atunci când jumătate dintre oaspeți încearcă să îl convingă pe bătrân să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.

Charleston (2017), debutul în lungmetraj al lui Andrei Crețulescu, recent prezentat în concursul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, povesteşte întâlnirea dintre Alexandru, a cărui soţie moare într-un accident de maşină, şi iubitul acesteia, Sebastian, care are strania pretenţie ca disperarea pricinuită de dispariţia iubitei să-i fie alinată de  soţul acesteia.

Offstage (2017) este istoria unei regizoare de teatru, cu o carieră ratată, care îşi concentrează speranţa şi visele asupra unicului fiu, pe care îl doreşte un mare actor, în ciuda lipsei de talent a acestuia. Scurtmetrajul a primit Menţiunea specială a Juriului la concursul de scurt metraje de la TIFF 2017.

Scurtmetrajul de animaţie Cel mai bun client a fost lansat în 2017, la Anima Mundi Festival, şi are drept subiect suspiciunea unui cuplu, proprietar al unei case mortuare, îndreptată asupra unui batrân care ordonă într-o zi 12 coroane funerare cu mesaje adresate familiei şi prietenilor.