Creştinii ortodocşi o sărbătoresc, sâmbătă, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Creştinii ortodocşi o sărbătoresc, astăzi, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea spirituală a Moldovei. La Iaşi, peste o sută de mii de credincioşi s-au închinat în aceste zile, la racla cu moaştele Sfintei. Liturghia oficiată în aer liber lângă Catedrala Mitropolitană va fi transmisă în direct, astăzi, de posturile noastre Radio România Cultural şi Antena Satelor începând cu ora 10:00. Remus Radulescu, despre sărbătoarea de astăzi.
Reporter: Sfânta Cuvioasă Parascheva, o călugăriță care și-a încheiat viața la 27 de ani în secolul al XI-lea, a devenit ocrotitoarea Moldovei în 1641, când moaștele sale au fost aduse la Iași de domnul Vasile Lupu. Din adolescență, Parascheva s-a simțit atrasă spre viața călugărească și a părăsit localitatea natală Epivat de lângă Constantinopol și a intrat într-o mânăstire din Țara Sfântă. A revenit în locul natal și a mai trăit doi ani fără să spună oamenilor cine este. A murit la 27 de ani și a fost înmormântată ca o străină. Abia după două secole, când sătenii din Epivat au vrut să îngroape un marinar aruncat de mare pe uscat, s-a descoperit trupul Paraschevei nedescompus. Moaștele au fost purtate la Târnovo – în Bulgaria, la Belgrad – în Serbia și la Constantinopol. De acolo au ajuns la Iași, în secolul al XVII-lea. Ele au fost dăruite de Patriarhul Ecumenic domnului moldovean Vasile Lupu, care plătise Înaltei Porți datoriile Patriarhiei Ecumenice. De atunci, Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și atrage la Iași sute de mii de pelerini.
Realizator: Aproape 6.000 de poliţişti vor fi în misiune, pe stradă şi în zona lăcaşelor de cult, astăzi, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Ei vor patrula în trenuri de călători, în staţii şi în aerogări./fdoman/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 octombrie)