2017. október 16

A liberálisok szerint a kormányátalakitás csak látszólagos

A liberálisok szerint a nemrég végrehajtott kormányátalakitás csak látszólagos, mivel „az igazságszolgáltassal nem a legjobb viszonyt ápoló politikusokat” más, hasonló helyzetű kollégáikkal váltották le tisztségeikből. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy vélte, hogy Viorel Iliet, a parlamenttel fenntartott kapcsolatokért felelős minisztert, Liviu Pop tanügyminisztert és más minisztereket is menszteni kellene. Az új három miniszter – Paul Stănescu fejlesztési-, Felix Stroe szállitási- és Marius Nica, az európai alapokért felelős miniszter – kinevezésére vonatkozó javaslatokat megküldték az Elnöki Hivatalnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Călin Popescu Tăriceanu nem vesz részt az új miniszterek hivatali eskütételén

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke bejelentette, hogy nem vesz részt az új miniszterek hivatali eskütételén, amelyre a Cotroceni palotában kerül sor. „Távolmaradásommal tiltakozom az államfő kijelentése ellen, mely szerint nem ismeri el az ártatlanság vélelmének elvét”, mondotta a szenátus elnöke, hozzáfűzve, hogy Klaus Iohannis államfő lemondott ama szerepéről, hogy kezeskedik az alkotmány tiszteletben tartásáért, ami elfogadhatatlan a parlament szempontjából. A Cotroceni ceremónián nem veszt részt Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető sem, mivel – mint mondotta – „már nem hisz abban, hogy az államfő nem avatkozik be a politikába”. Megjegyzendő, hogy Klaus Iohannis nemrég úgy nyilatkozott, hogy a politikában nem érvényes az ártatlanság vélelme. „Az ártatlanság vélelmének elsősorban a bűntetőeljárásban kell érvényesülnie. Egy politikus esetében, ennek integritása a fontos”, hangsúlyozta az államfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

A felére csökkent a Román Ortodox Egyházba vetett bizalom

Országos viszonylatban a felére csökkent a Román Ortodox Egyházba vetett bizalom, derült ki az IMAS közvéleménykutató intézet legutóbbi felméréséből. Marian Preda szociológus szerint Romániában is megfigyelhető – akárcsak a más nyugati országokban – a vallásosság és a valási intézményekbe vetett bizalom közötti különbség. „Több, mint valószinű, hogy sokkal több vallásos román van, mint amennyien biznak az Ortodox Egyházban. Lehet hinni Istenben, anélkül, hogy bizalommal viszonyulj az egyházhoz”, magyarázta Marian Preda szociológus.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

A külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke 18%-al csökkent

Ez év első nyolc hónapjában 18,5 százalékkal kevesebb volt  Romániában a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, az elmúlt év azonos időszakához képest – közölte hétfőn a román nemzeti bank. Január-augusztusban 2,518 milliárd euró áramlott a román gazdaságba az elmúlt esztendő ugyanezen időszakban jegyzett 3,092 milliárd euróhoz mérten.Az első nyolc hónapban júliusban áramlott a legtöbb pénz, 528 millió euró a román gazdaságba. A második legjobb hónap március volt, 420 millió euróval. Júniusban 397 millió euró volt a külföldi közvetlen működőtőke beruházások értéke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Rozalia Ganciulescu