Comisia juridică din Senat a dat raport de respingere unei propuneri legislative a liberalilor

Comisia juridică din Senat a dat raport de respingere unei propuneri legislative a liberalilor care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Senatorul PNL Alina Gorghiu, unul dintre iniţiatorii actului normativ, susţine că modificarea este necesară pentru a da mai multă reprezentativitate primarilor în mandatul lor, chiar dacă prezenţa la vot este una mică:
Alina Gorghiu: „Este un proiect redepus de PNL, e un proiect care are susţinerea societăţii civile, a fost un proiect pe care şi PSD, prin diversele voci ale liderilor îl tot susţineau. Acum cred că este momentul, dat fiind faptul că suntem cu trei ani înainte de alegerile locale, să fim puţin atenţi la el şi să revenim la o formă care, cred eu, legitimează alesul local într-o măsură mult mai relevantă decât actuala formulă legislativă”.
În replică, senatorul PSD Şerban Nicolae consideră că alegerea primarilor în două tururi nu asigură neapărat o reprezentativitate mai mare, plecând de la ideea că votul în turul doi poate fi unul negativ faţă de alt candidat.
Şerban Nicolae: „Nu se justifică ideea pe considerentul unei mai mari reprezentativităţi. Ideea că cine este ales din două tururi de scrutin ar beneficia de o mai mare reprezentativitate este una falsă, se bazează pe prezumţia că toţi cei care nu l-au votat pe un candidat la primul tur de scrutin şi-au dat brusc seama, într-o săptămână sau două, că şi l-au dorit de mici copii şi că merg cu ideea că îi va reprezenta cu cinste în cazul în care câştigă. Pe mine nu m-a convins argumentul ăsta şi, repet, la alegerile de anul trecut la nivel local nu a existat un câştigător al funcţiei de primar cu un procent, aşa cum se spunea atunci, 10-15% cel mult, pe considerentul că din total prezenţi la vot are doar cel mai bun procent”./schelaru

RADIO ROMÂNA ACTUALITĂŢI (16 octombrie)