Partidul Popular din Austria a câştigat alegerile legislative

Partidul Popular din Austria şi tânărul său lider, Sebastian Kurz, au câştigat alegerile legislative de astăzi, marcând revenirea dreptei la putere, posibil cu preţul unei alianţe cu extrema-dreaptă. Potrivit ultimelor sondajelor la ieşirea de la urne, pe primul loc se află Partidul Popular, de centru-dreapta, cu 31,6% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat, al actualului cancelar, Christian Kern – cu 26,9%, iar pe locul trei s-a clasat Partidul Libertăţii, de extremă-dreapta, cu 26% din voturi.

Reporter: Luminiţa Apostol – Liderul Partidului Popular, Sebastian Kurz, tânărul ministru de externe, de 31 de ani, are toate şansele să devină cel mai tânăr lider din lume, după victoria partidului său în alegerile de astăzi. Într-o primă reacţie, el a promis în faţa unei mulţimi de simpatizanţi că va face tot ce poate pentru a aduce schimbarea în ţară. Iar într-o declaraţie la televiziunea publică ORF a spus că va accepta cu smerenie funcţia de cancelar.

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că Sebastian Kurz este învingător clar al alegerilor şi că dacă rezultatul va fi confirmat oficial îi va cere să formeze viitorul guvern. Agenţia DPA scrie că Sebastian Kurz a spus anterior că o coaliţie cu extrema dreaptă este o opţiune, dar în această seară el a declarat la televiziunea ORF că va avea discuţii cu toate partidele, pentru a vedea care dintre ele îi susţin politicile propuse în campania electorală, politici care includ reduceri de taxe şi reducerea birocraţiei. Sebastian Kurz a câştigat promiţând şi o politică severă împotriva imigraţiei prin reducerea numărului de refugiaţi şi al muncitorilor din ţările de est ale Uniunii Europene.

Sebastian Kurz este considerat copilul minune al politicii austriece. A condus Organizaţia de Tineret a Partidului Popular. La 24 de ani a fost numit secretar de stat, înainte chiar de a-şi încheia studiile de drept, iar în 2013 a devenit cel mai tânăr ministru de externe din Europa./rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 octombrie