RoAlert, diponibil din 2018

 Sistemul de avertizare rapidă – RoAlert – va fi disponibil de la începutul anului viitor. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a explicat că sistemul va trimite avertismente, inclusiv sms-uri, prin intermediul tuturor operatorilor de telefonie. Vor exista însă şi alte modalităţi de prevenire, de exemplu în zonele unde nu există semnal pentru telefonul mobil.
Raed Arafat: „Am reuşit deja să ajungem în faza în care deja se negociază achiziţia părţii care va fi de partea noastră, a statului, deci partea noastră de centru de avertizare şi bineînţeles urmează ca firmele de telefonie mobilă să adapteze infrastructura la ce vom alege noi pe sistem. Deci el merge pe orice fel de telefon, nu numai pe smartphone. Asta este condiţia sistemului. Deci, dacă în faza asta mergem pe partea cu Cell Broadcasting pe telefoane, noi putem adăuga la el componente în viitor şi sisteme paralele de avertizare ca să ne asigurăm că fiecare va auzi măcar de undeva avertizarea care vine”.
Raed Arafat a mai spus că decizia privind introducerea RoAlert vine pe fondul înmulţirii fenomenelor meteo extreme faţă de care timpul de reacţie trebuie să fie foarte scurt. Noul sistem de alertare a populaţiei a fost aprobat de guvern prin ordonanţă de urgenţă, iar fondurile alocate sunt de 30 de milioane de lei – precizează reporterul nostru Bogdan Isopescu./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 octombrie)