Vizita la Washington a adjunctului premierului Japoniei

La Washington, oficialii americani îl primesc mâine pe adjunctul premierului Japoniei.

Reporter: Doina Saiciuc – Întâlnirea de mâine la Washington dintre vicepreşedintele Pence şi adjunctului primului ministru japonez, Taro Aso, se va constitui în a doua rundă a dialogului economic bilateral după ce preedintele Trump a retras Statele Unite din Parteneriatul Transpacific.

Marea şi urgenta criză a regiunii însă, cea nord-coreeană, va fi cu siguranţă abordată şi ea, mai ales că Phenianul a ameninţat din nou că va dezlănţui bombardamente cu rachete în apele insulei americane Guam dacă Donald Trump îşi va continua „provocările”. Demonstraţiile de forţă militară ale Statelor Unite în regiune au devenit frecvente, cu bombardierele strategice B1B zburând în această săptămână deasupra Coreei de Sud în primele misiuni de noapte de antrenament împreună cu avioane de luptă sud-coreene. Experţii spun că manevrele bombardierelor strategice nu sunt menite să semnaleze doar fermitatea Statelor Unite, ci să exerseze, de asemenea, lungul zbor de la baza americană din Guam unde sunt desfăşurate. Ele ar fi menite să testeze şi modul în care ar reacţiona nord-coreeni în ce priveşte apărarea aeriană.

Deşi Japonia a acordat sprijin Statelor Unite în timpul războaielor din Vietnam şi cel Coreean, alianţa dintre Statele Unite şi Japonia nu a fost niciodată testată aşa cum ar putea fi în eventualitatea unui conflict cu Coreea de Nord. Orice acţiune militară a Administraţie Trump împotriva Coreii de Nord riscă un atac împotriva Japoniei, unde se află 54 de mii de militari americani. Phenianul a ameninţat să scufunde insulele nipone cu arme nucleare, adăugând că „nu mai este nevoie ca Japonia să existe lângă noi”. Faptul că Japonia se află geografic la est de Coreea de Nord înseamnă că rachetele lansate de Phenian către Statele Unite, inclusiv către Guam, ar zbura aproape cert deasupra Japoniei, dar sistemele de apărare antirachetă, staţionate în Japonia, pe lansatoare mobile, sunt menite să intercepteze rachetele numai atunci când ele sunt în coborâre şi nu în zbor, cum s-ar afla în cazul în care ar fi lansate către Statele Unite.

În ce priveşte convorbirile economice, oficialii japonezi spun că sunt inconfortabil cu aşa numitele acorduri bilaterale care să înlocuiască Parteneriatul Transpacific. Ei se declară dezamăgiţi de aparenta lipsă de înţelegere a importanţei unui pact multinaţional care să stabilească leadershipul american în regiune şi să stabilească un set de reguli comerciale pentru naţiunile de pe ambele maluri ale Pacificului, ca o contrapondere la influenţa în creştere a Chinei. Oficialii niponi exprimă o frustrare crescândă faţă de politicile economice ale Administraţiei Trump, promiţând să încheie acorduri cu alte ţări care ar submina exporturile agricole americane. Washingtonul spune că doreşte relaţii comerciale libere şi corecte care să ajute la crearea de locuri de muncă şi să conducă la creştere economică. Administraţia americană promite, de asemenea, parteneriate de apărare mai puternice şi garantarea libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 octombrie