Furtuna Ophelia a ucis trei persoane în Irlanda

Trei persoane au fost ucise în Irlanda de furtuna tropicală Ophelia, cea mai puternică înregistrată în acea ţară în mai bine de 50 de ani. Totodată, sute de mii de persoane au rămas fără adăpost şi aproximativ 200 de zboruri de pe principalele aeroporturi ale ţării au fost anulate. Furtuna afectează şi Marea Britanie, în principal Ţara Galilor şi Scoţia, după cum transmite corespondentul nostru, Carl Joseph:
Reporter: Autorităţile din Irlanda şi din anumite regiuni ale Marii Britanii au dat avertizări detaliate despre ameninţarea pe care o reprezintă Ophelia. Se ştia deja că aceasta va fi cea mai puternică furtună care urma să lovească Irlanda în ultimii 50 de ani. Şcolile au fost închise, zborurile de pe aeroporturile din Irlanda au fost anulate, iar militarii au fost puşi în stare de alertă pentru a ajuta la înlăturarea urmărilor produse de vânturile de peste 120 de kilometri pe oră, de ploile abundente şi de inundaţii. Deocamdată, cele trei decese înregistrate au fost cauzate de căderea copacilor, iar sute de mii de case şi întreprinderi au rămas fără electricitate în Irlanda, Scoţia şi Ţara Galilor. Mary Murphy, care deţine un magazin în Cork, în sudul Irlandei, a descris cum a fost când a lovit furtuna Ophelia.
Mary Murphy: Vântul suflă acum foarte tare, este un vânt foarte, foarte puternic, devine tot mai rău. Curentul electric s-a opritşi ar putea fi restabilit abia după câteva zile. Oamenii se tem să iasă afară, este foarte periculos. Sunt obiecte care zboară peste tot.
Reporter: Oamenii au fost rugaţi să rămână în case şi să nu călătorească decât dacă este absolut necesar, iar şcolile din zonele afectate sunt închise astăzi; în afară de daune şi distrugeri, furtuna Ophelia a avut şi alte efecte neobişnuite asupra Regatului Unit. Temperatura la Londra a ajuns la 24 de grade, mult peste media sezonieră de 14 grade. Acest lucru a fost cauzat de vântul puternic, care suflă dinspre sud, dar şi dinspre sud. Dar şi mai ciudat a fost când soarele a căpătat o culoare sângerie, iar norii, de obicei albi, au devenit gri-gălbui. Serviciile de urgenţă au primit sute de apeluri telefonice de la cetăţeni alarmaţi. Aseară, Agenţia oficială de meteorologie a explicat că aceste efecte ciudate au fost cauzate de vânturile puternice din sud, încărcate cu particule de nisip din deşertul Sahara. Ele au fost accentuate şi mai mult de cantităţile de cenuşă şi de praf transportate spre nord de incendiile uriaşe care devastează pădurile din Portugalia şi Spania. Furtuna Ophelia s-a deplasat acum spre nord-est, avansând prin Marea Nordului către Norvegia./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 octombrie