Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării

Începând cu ora 14:00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării, o şedinţă condusă de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Posibila implicare a României într-un format de cooperare de natură militară şi de securitate europeană – aşa-numitul PESCO – va fi discutată şi decisă, astăzi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prezidată de şeful statului.
Ideea unui mecanism de integrare mai profundă în materie de apărare a fost lansată de liderii statelor comunitare la Consiliul European din luna iunie. Această formă de cooperare este, de altfel, prevăzută în tratatele Uniunii Europene şi le permite ţărilor care vor să se angajeze într-o colaborare militară mai puternică să o facă fără a aştepta consensul tuturor şi fără a diviza Uniunea. Oana Bâlă prefaţează şedinţa CSAT.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că este necesară o şedinţă CSAT în condiţiile în care acest subiect este important pentru ţara noastră. Se vor discuta astfel evoluţiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum şi decizia politică privind posibila implicare a ţării noastre în formatul cooperării structurate permanente. La baza acestor discuţii stă angajamentul asumat la nivelul Uniunii Europene atât pe dimensiunea operaţională, cât şi în privinţa dezvoltării capabilităţilor militare prin soluţii multinaţionale. Lansarea PESCO a fost aprobată la reuniunea Consiliului European din luna iunie. Şeful statului spunea atunci că acest mecanism cuprinde şi înfiinţarea unui fond pentru apărare, destinat în special cercetării şi cooperării, dar şi că temele legate de cooperarea structurată în domeniul apărării nu vin în conflict cu NATO.
Realizator: După şedinţa CSAT este de aşteptat ca preşedintele Klaus Iohannis să anunţe decizia pe care a luat-o în privinţa celor trei miniştri propuşi de PSD: Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe, la Transporturi, şi Marius Nica, la Fonduri Europene. Nominalizările au ajuns ieri la Palatul Cotroceni, iar dacă vor fi acceptate de şeful statului cei trei ar urma să îi înlocuiască pe miniştri demisionari Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc./atataru