Interviu cu Ștefan Tudose, medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2017

Ștefan Tudose, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2017: ingredientul secret pentru succes? Puterea de a te auto-motiva.

Ştefan Tudose are 19 ani, a fost elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucuresti (ICHB), iar acum este student in anul I la prestigioasa universitate Princeton.

Prima calificare la Olimpiada Naţională de Matematică a fost în clasa a şasea, iar de atunci a obţinut trei medalii de bronz şi trei medalii de aur la această competiţie.

Rezultatele sale  sunt uimitoare : a obţinut locul 2 şi medalia de argint la Olimpiada Internaţională Tuymaada din Yakutsk în 2014 şi medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Matematică din Rio de Janeiro în 2017.

* * * * *

  1. Felicitări pentru rezultatele excepţionale de la Olimpiadă. Care este ingredientul secret pentru a ajunge la un asemenea succes ?

Nu cred că există un drum regal – sau, în orice caz, nu un drum bine definit – către „succes”. Prima condiţie ar fi o oarecare atracţie pentru matematică. Din păcate, pasiunea nu este suficientă pentru a participa în competiţii, iar ea trebuie susţinută de o pregătire specializată. De multe ori se întâmplă să ai perioade (uneori îndelungate) de saturaţie în care nu mai ai motivaţia necesară să te pregăteşti pentru concursuri. Presupun că în aceste situaţii apare „ingredientul secret”, puterea de a te auto-motiva şi de a continua.

Norocul joacă şi el un rol considerabil în majoritatea rezultatelor, din foarte multe puncte de vedere. În ziua concursului depinzi de norocul de a mai fi văzut idei asemănătoare de rezolvare cu cele ale problemelor din faţa ta, norocul de a-ţi pica fisa, norocul de a avea o distribuţie a problemelor care să te favorizeze şi tot asa. Norocul ţi-l faci şi singur lucrând mai mult, dar uneori un dram de noroc este mai binevenit decat foarte, foarte multe ore de lucru.

  1. De ce ai ales această specialitate?

În clasa a cincea am avut o profesoară de matematică foarte pasionată, doamna Cristina Văcărescu.  Dumneaei mi-a insuflat „microbul” acesta al olimpiadelor şi sub îndrumarea dumneaei m-am format. În clasa a noua am avut de ales între fizică şi matematică. Decizia de a rămâne pe matematică a fost pe jumătate bazată pe inerţie şi pe jumătate din ambiţia de a studia materia considerată mai dificilă. În fine, este nejustă împărţirea pe jumătăţi de mai devreme, o parte din „vină” este purtată şi de profesorul de matematică din liceu, Flavian Georgescu, care are un talent pedagogic excepţional şi m-a ademenit către matematică prin modul în care predă.

  1. Cum ai descrie o zi obişnuită de-a ta ?

Nu există un standard, am programul foarte volatil şi mi se întâmplă de multe ori să îmi modific planurile în timpul zilei. Singurul lucru relativ constant este sportul.

  1. Ce alte proiecte de suflet mai ai?

Una din activităţile în care am investit destul de multe ore şi energie este predatul. Am început în clasa a zecea să ţin la gimnaziu pregătiri de lot pentru juniori şi mi-a plăcut foarte mult. Pe parcurs am început să îmi structurez mai bine lecţiile, să pregătesc PDFuri cu probleme, cu idei etc. Pot spune că aceste pregătiri erau al doilea cel mai bun mod de a mă relaxa după sport. Ba chiar erau odihnă activă pentru minte întrucât copiii de multe ori veneau cu propriile idei pe care trebuia sa le înţeleg, la rândul meu.

  1. Să încercăm şi un top trei dorinţe de viitor.

Ca generalităţi îmi doresc lucruri normale, pe care oricine probabil că şi le doreşte: să descopăr ce îmi place în facultate, să îmi dau seama dacă vreau să lucrez în mediul academic sau în industrie, să îmi găsesc o preocupare după facultate, care să îmi aducă satisfacţie.

Reporter: Carmen Ionescu

* * * * *

Hai la Olimpiadă! este un program care a permis pregătirea olimpicilor internaţionali la disciplinele matematică, fizică şi informatică, inițiat de Fundația eMAG în 2012 şi susţinut de BCR din 2014. Oportunitatea de a participa la pregătire se oferă tuturor copiilor care pot și doresc să se pregătească la un nivel peste medie. După cinci ani de activitate, „Hai la Olimpiadă!” numără în prezent 31 de centre de pregătire în 16 orașe din România.

În anul școlar 2016-2017, programul a investit 1.052.000 lei în pregătirea la Matematică, Informatică și Fizică a 3.286 de elevi. Totodată, „Hai la Olimpiadă!” a susținut și pregătirea echipelor participante la Olimpiadele Internaționale de Fizică și Matematică, la Olimpiada Europeană de Fizică, unde elevii români au obținut o medalie de aur și trei de argint și Olimpiada Asiatică de Fizică, de unde elevii s-au întors cu o medalie de aur și două de argint.