2017. október 19

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Tanács őszi ülésén

Az uniós országok állam- és kormányfői Brüsszelben összeültek az Európai Tanács őszi ülésére, melynek napirendjén a migráció és digitális innovációs kérdések szerepelnek. A két napos összejövetel alatt teritékre kerül, továbbá, a biztonság és védelem kérdésköre, valamint az EU-Törökország közti viszony és az észak-koreai helyzet.Klaus Iohannis brüsszeli sajtónyilatkozatában megjegyezte, hogy a csúcstalálkozóra Donald Tusk-al, az Európai Tanács elnökével érkezett, valamint azt, hogy az európai vezetőkkel ismertette a 2019-ig terjedő témákat, melyek iránt érdeklődést tanusitanak az Európai Unió tagországai és amelyek nagyon fontosak Románia szempontjából, hiszen 2019 első felében országunk tölti be az EU elnökségét. Mint hozzáfűzte, Donald Tuskkal megállapodott abban, hogy 2019 májusában, Európa Napja alkalmából az európai liderek Nagyszebenben szervezik meg azt a kötetlen összejövetelt, melynek keretében levonják a konklúziókat az EU jövőjére vonatkozóan. Az Európai Tanács magas szintű összejövetelét megelőzően Klaus Iohannis államfő, ugyancsak Brüsszelben, részt vett az Európai Néppárt csúcstalálkozóján.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Jászvárost az EB monitorizálja, mivel nem teljesiti a levegő minőségére vonatkozó környezeti feltételeket

Jászváros az egyetlen municpium Romániában amelyet az Európai Bizottság monitorizál, mivel nem teljesiti a levegő minőségére vonatkozó környezeti feltételeket. Ematt Románia az Európai Unió Birósága elé kerülhet, nyilatkozta csütörtökön a Jászvárosban látogatást tevő Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.”Romániában három municipum áll kötelezettségszegési eljárás alatt, ezek közül Jászváros az egyedüli, amely egy lépésre áll attól, hogy az Európai Biróság elé állitják, mivel nem ültette gyakorlatba a légszennyezést csökkentő intézkedéseket. A másik két municipium, Bukarest és Brassó. Bukarest Polgármesteri Hivatala mintegy két hónapon belül jóváhagyja a levegő minőségére vonatkozó intézkedés-tervet, mig Brassóban most van folyamatban a légszennyezés-csökkentő intézkedésekre utaló tanulmány gyakorlatba ültetése az intézkedési terv kidolgozása érdekében, magyarázta a tárcavezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10-19)

Az év végéig bezárják a lupényi bányát és a Lónyay-bányát

A kormány által szerdán jóváhagyott memorandum értelmében az év végéig bezárják a lupényi bányát és a Lónyay-bányát, és értesitik az Európai Bizottságot e folyamat lebonyolitásáról. Első szakaszként, a két bánya bezárása nyomán mintegy 500 alkalmazottat bocsátanak el. „Október 20-án kézbesitjük az alkalmazottaknak az előzetes értesitést és ennek értelmében november 20-án befejezik tevékenységüket”, mondotta Doru Vişan energiaügyi államtitkár. A lupényi bányában csaknem 1.100, mig a Lónyay-bányában több mint 600 bányász dolgozik. Az emlitett kollektiv elbocsátás után, e rendszerben maradt dolgozóknak kell biztositaniuk a parosényi és a marosnémeti hőerőművek működését, tájékoztatott a román rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Néhány ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Bukarestben

Néhány ezer egészségügyi dolgozó tüntetett csütörtökön a kormány székháza előtt a Sanitas szakszervezet által szervezett akción, egyebek mellett a bérezési törvény és a társadalombiztosítási rendszer tervezett reformja ellen. A tiltakozók ugyanakkor követelték az egészségügyben alkalmazott különböző pótlékok 30 százalékban való korlátozásának törlését, a tavaly elfogadott bérezési törvény rendelkezéseinek módositását, a tervezett béremelések március 1-től való alkalamzását valamennyi egészségügyi dolgozó esetében, az igazságtalan bérezési különbségek megszűnését a rendszeren belül, valamint azt, hogy 2018-ban egész évben kapjanak ebédjegyet. A Sanitas szakszervezet képviselői a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel folytattak megbeszéléseket, de nem jutottak közösnevezőre, igy pénteken újból tárgyalnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG- 10.19)

Rozália Gănciulescu