2017. október 20

  • Amerikai nagykövet: Donald Trump csodálja a romániai korrupcióellenes küzdelmet
    Az Amerikai Egyesült Államoknak nincs Romániánál jobb szövetségese és barátja a térségben, ugyanakkor az amerikai befektetők idevonzásához kiszámítható és átlátható üzleti légkörre van szükség – jelentette ki csütörtökön az USA bukaresti nagykövete, Hans Klemm. A diplomata Mihai Tudose kormányfővel együtt részt vett a Trade Winds fórum megnyitóján. Klemm ünnepi beszédében szólt a két ország közös erőfeszítéseiről a transzatlanti közösség békéjének és biztonságának megszilárdítása, valamint a korrupció, a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az emberkereskedelem visszaszorítása érdekében. Az USA nagykövete kifejtette, bukaresti mandátumának fontos eleme a demokrácia értékeinek népszerűsítése, a demokrácia intézményeinek megerősítése. Ezen a téren nagy figyelmet fordít a korrupcióellenes harcra, „arra a küzdelemre, amely az utóbbi 15 évben óriásit fejlődött, kivívva elnökünk csodálatát is, és amelyet az USA elhivatottan támogat” – tette hozzá Klemm. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)
    Több száz foglyot engedtek szabadon
    A börtönbüntetéseket lerövidítő törvény hatályba helyezése nyomán, csütörtökön 529 foglyot engedtek szabadon a börtönökből, mondotta pénteken Tudorel Toader igazságügyi miniszter. Mint hozzáfűzte: A törvény értelmében, további  3.300 személy részesül feltételezett szabadon bocsátásban. „Elismerem, hogy nem számitottam a törvény ilyen méretű hatására”, mondotta a miniszter. A börtönszakszervezetek elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy nem dolgoztak ki egy szabályt a törvény alkalmazására és emiatt a börtönigazgatók kénytelenek vállalni a téves szabadlábrahelyezésekkel járó kockázatot is az illegális fogvatartás elkerülése végett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)
    Vasile Blaga börtönbűntetését kéri a DNA
    Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Vasile Blaga börtönbűntetésre itélését kéri, mig ügyvédjei felmentését követelik. A DNA befolyással való üzérkedés miatt kérte Blaga elitélését, az 1969-es bűntetőtörvényköny értelmében, amely előnyösebb bűntető törvénynek minősül. Az ügyészek ugyanakkor 700 ezer euró elkobozását kérték, illetve azt, hogy a Demokrata Liberális Párt (PDL) volt titkára ne léphessen be soha egyetlen politikai alakulatba sem és ne lehessen parlamenti tag, illetve ne tölthessen be közméltósági tisztséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)
    Carmen Dan: A helyi hatóságoknak szemelőtt kell tartaniuk a meteorológiai figyelmeztetéseket
    A belügyminiszter a helyi és a központi hatóságokat arra kérte, hogy folytassák a téli időszakra való felkészülést, illetve azt, hogy terjesszenek be egy helyzetértékelő beszámolót a hótakaritásra megkötött szerződésekről  és a készleten lévő csúszásgátló anyagokról. A lakósságot figyelmeztető RO Alert rendszer működéséig a helyi hatóságoknak szemelőtt kell tartaniuk a meterorológiai figyelmeztetéseket, hangsúlyozta a belügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)
    A román határrendészet 28 migránst állított meg a román-magyar határ közelében
    A román határrendészet 28, Magyarországra tartó migránst állított meg péntekre virradó  éjszaka a Nagycsanád – Kiszombor határátkelőhely körzetében – közölte a határrendészet a honlapján. A közlemény szerint a 28 tagú csoport gyalogosan, a zöld határon próbált átjutni Magyarországra, amikor a határrendészek megállították őket. A csoporthoz nyolc férfi, kilenc nő, és 11 kiskorú tartozott. Az ellenőrzéskor kiderült: húszan iraki, hárman iráni, hárman indiai, ketten pedig afgán állampolgárok. Korábban valamennyien menedékért folyamodtak a román hatóságokhoz. A csoport tagjait a határrendészet nagyszetmiklósi központjába kísérték, és elkezdték az ügyük kivizsgálását – áll a közleményben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)