România şi Bulgaria sunt mulţumite de progresul lor economic la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană

La 10 ani de la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană ambele ţări sunt mulţumite de progresul lor economic şi de sprijinul oferit de apartenenţa la blocul comunitar, s-a arătat azi la un forum organizat la Ruse, în Bulgaria şi consacrat evoluţiei celor două ţări în tot acest timp. Principala nemulţumire e legată de blocajul întâmpinat în aderarea la Schengen, au subliniat unii dintre vorbitori. Daniela Mănuţă a fost de faţă:

Reporter: Aderarea României la Uniunea Europeană a adus multe beneficii ţării noastre, a spus eurodeputatul Maria Grapini, care a prezentat şi câteva cifre economice. Produsul Intern Brut al României a crescut de la 97 la aproape 200 de miliarde de euro în 2016. Exporturile au înregistrat creşteri, iar şomajul a scăzut. Ea a mai precizat că mai sunt multe de făcut, însă, nu pot fi ignorate rezultatele obţinute până acum.

Maria Grapini: Cum poate să spună România că nu s-a întâmplat nimic în 10 ani atât timp cât dacă PIB-ul pe cap de locuitor de la 6100 de euro în 2007 a ajuns la 7600 în 2016; dacă rata inflaţiei de la 6,5 în 2007, anul aderării, acum e 1,2 – e foarte bine pentru mediul de afaceri. E stabilitate, dar e bine şi pentru cetăţean. Sigur că suntem departe de alţi indicatori ai altor ţări mai dezvoltate, dar ele nu stau pe loc. Noi trebuie să tragem să ajungem la acea medie europeană.

Reporter: Viceprimarul oraşului bulgar Ruse, Strahil Karapceanski, a evidenţiat la rândul său, impactul pozitiv al aderării Bulgariei la spaţiul comunitar, referindu-se la investiţiile în infrastructură, educaţie şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, însă, a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Strahil Karapceanski: Nu trebuie să avem numai o imagine roză a integraţiei europene. Avem tot timpul crize, reforme şi trebuie împreună să rezolvăm probleme ca separatism, problemele refugiaţilor şi aşa mai departe Nu trebuie să ne gândim numai la ce primim, ce puteam lua de la Uniunea Europeană, dar şi la ce trebuie să dăm noi şi ce putem da.

Reporter: La dezbaterea de astăzi s-a discutat şi despre mecanismul de cooperare şi verificare introdus celor două ţări încă de la aderarea la Uniune, dar şi despre spaţiul Schengen. Eurodeputatul Victor Boştinaru:

Victor Boştinaru: Noi trebuie să spunem în acord cu preşedintele Jean-Claude Juncker că gata, mecanismul de coperare şi verficvare doar pentru România şi Bulgaria înseamnă umilirea celor două ţări, înseamnă discriminare şi produce efecte politice pentru statele celelalte ale Uniunii, iar Schengen-ul, România şi Bulgaria când discutăm noi, contribuim cu bugetul nostru, cu experţii noştri, cu capacităţile noastre profesionale şi bugetare la apărarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Ne facem datoria cu onestitate, dar când vine vorba de primirea în Schengen – nu acum, doar din motive politice.

Reporter: Dezbaterea a fost organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România./aburtica/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie