ANPC obligă Banca Raiffeisen să refacă contractele de credit în franci elveţieni

Banca Raiffeisen este obligată să refacă de astăzi contractele de credit în franci elveţieni, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului emis în urma unor controale. Totodată, instituţia financiară a fost amendată şi cu 50.000 de lei pentru practici incorecte.

Reporter: Mihaela Dragomir: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului spune că banca nu a informat clientul despre viitoarele costuri ale produselor financiare, influenţate de creşterea dobânzilor şi a cursului de schimb. Prin urmare, banca trebuie să readucă toate contractele de credit la condiţiile din perioada când au fost încheiate. Preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică, a explicat că acest lucru presupune, printre altele, aplicarea dobânzii de la acea vreme, dar şi refacerarea graficului de rambursare a împrumutului.

Bogdan Pandelică: Ascunderea şi disimularea intenţionată a acestor aspecte, nedepunerea diligenţelor necesare de a face un scenariu al fluctuaţiei cursului de schimb în raport cu veniturile reduse ale consumatorului şi în raport cu înşelăciunea costurilor aşa-zise reduse, este necesară încetarea practicii şi, evident, ca o măsură consecutivă emiterea automată a noi grafice de rambursare conţinând cursul iniţial de schimb şi costurile iniţiale cu efecte erga omnes.

Realizator: La rândul său banca a anunţat că va contesta ordinul ANPC în instanţă. Preşedintele ANPC spune că va extinde controalele şi la alte bănci care au acordat credite în moneda elveţiană. Între timp, inpectorii ANPC au amendat 15 bănci cu peste 500 de mii de lei, pentru practici comerciale incorecte în ceea ce priveşte activităţile de publicitate./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 octombrie