ICR Stockholm susține participarea regizorului Adrian Silişteanu la Festivalul de Scurtmetraj de la Uppsala

  • Institutul Cultural Român de la Stockholm susţine prezenţa regizorului Adrian Silișteanu la ediția din acest an a Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala, desfășurată în perioada 23 – 29 octombrie 2017. Filmul său, Scris/Nescris, a fost nominalizat la premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj european 2017, acordat în cadrul European Film Awards 2017. Totodată, filmul românesc a fost selectat și în cadrul competiției internaționale a festivalului, unde câștigătorul marelui premiu, Uppsala Grand Prix, are șanse să fie nominalizat la Oscar.

    Scris/Nescris, inclus la secțiunea Legături de sânge, este difuzat de trei ori, pe 23, 25 și 28 octombrie, la cinematografele Slottsbiografen și Regina din Uppsala. Vizionările sunt urmate de discuții cu regizorii prezenți.

    Filmul lui Adrian Silişteanu spune povestea unei familii de romi. Fiica minoră abia a născut o fată, iar tatăl – Pardică – nu pare să fie încântat de acest lucru. Când un angajat al spitalului le cere să semneze mai multe hârtii, acesta descoperă faptul că familia are probleme cu actele şi cu statutul de părinţi. Pericolul iminent de a fi despărţiţi de fiica minoră îl face pe Pardică să acţioneze. “Scris/Nescris” a mai câștigat anul acesta Marele Premiu la Tampere Film Festival din Finlanda, precum și Grand Prix – The HCA Award la Festivalul Internațional de Film de la Odense, din Danemarca, unde participarea sa a fost de asemenea susținută de către ICR Stockholm.

    Festivalul de Scurtmetraj de la Uppsala, singurul festival din Suedia dedicat exclusiv filmului de scurtmetraj, s-a impus încă de la început ca fiind unul dintre cele mai importante festivaluri de scurtmetraje din Europa. În cadrul festivalului vor fi prezentate mai mult de 300 de scurtmetraje din întreaga lume într-o varietate de secțiuni, care creează un loc de întâlnire pentru public, industria filmului și mass-media.