THE NEW YORK TIMES: Fosta prinţesă română şi personalitate în domeniul umanitar Sturdza a murit la 73 de ani

Marina Sturdza, o fostă prinţesă română care s-a întors din exil în România după comunism şi a sfârşit prin a deveni una dintre personalităţile umanitare de frunte ale ţării, a murit la vârsta de 73 de ani, a anunţat luni o asociaţie caritabilă pentru copii.

Speranţă şi Case pentru Copii, asociaţia patronată de Sturdza, a anunţat că ea a murit duminică, în casa ei din New York. În martie ea vizitase o casă pentru copii vulnerabili de lângă Bucureşti, împreună cu Prinţul Charles al Regatului Unit.

Mark Waddington, directorul asociaţiei, a declarat că Sturdza a îmbunătăţit vieţile a „mii de copii„, lăudând „adânca fântână a bunătăţii din imensa ei inimă […] egalată doar de tăria coloanei ei vertebrale şi a îndârjirii ei în hotărârea sa de a lăsa lumea într-un loc mai bun decât cel în care a găsit-o.”

Descendentă a două familii aristocratice, ea a părăsit România la vârsta de trei ani, în primii ani de după cel de al doilea război mondial, atunci când comunismul începea să conducă ţara, găsindu-şi refugiu în Canada. Ea s-a întors în 1997 pentru a organiza conferinţa de afaceri a International Herald Tribune, prima de acest fel. Conferinţa a avut loc în proaspăt renovatul Athenee Palace, un hotel care pe perioada războiului găzduise nazişti, diplomaţi occidentali, jurnalişti, spioni şi membri alungaţi ai familiilor monarhice ale Europei de Est.

Prinţesa Marina, după cum era ea cunoscută în România, a fost asociată cu organizaţii caritabile care au lucrat la mutarea copiilor din orfelinatele de stat în case familiale. Şi-a dedicat de asemenea eforturile şi tratamentelor paliative.

Marina avea mereu o vorbă încurajatoare sau o nestemată de înţelepciune pentru a te ajuta să vezi provocările ca pe oportunităţi. Ea nu refuza niciodată o cerere de ajutor„, a declarat Waddington într-un comunicat.

Pe lângă activitatea umanitară, Sturdza era cunoscută pentru eleganţa ei şi pentru dragostea de modă. Anterior ea a fost jurnalistă, abordând subiecte legate de modă şi artă.

Planurile de înmormântare nu sunt cunoscute pe moment. Ea a lăsat în urmă o fiică vitregă.

https://www.nytimes.com/aponline/2017/10/23/world/europe/ap-eu-romania-obit-sturdza.html

Traducere: Andrei Suba/asuba/abuzoian

THE NEW YORK TIMES (SUA), 23 octombrie 2017 (AP)