2017. október 25

Klaus Iohannis államfő részt vett a Román Hadsereg Napjának szentelt ünnepi ceremónián

A Román Hadsereg Napja alkalmából a bukaresti Károly Parkban található Ismeretlen Katona Sirjánál szervezett rendezvényen részt vett Klaus Iohannis államfő és Mihai Tudose miniszterelnök is, valamint a két parlamenti kamara elnökei. A ceremónia az állami himnusz eléneklésével és Daniel pátriárka által tartott istentisztelettel kezdődött. Klaus Iiohannis államelnök külön kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a román hadsereg felszerelése egy modern és erős hadseregre jellemző szabványoknak megfelelően.Az egyik legkiemelkedőbb rendezvényt a nagykárolyi Román Katona Műemléknél tartották, ahol a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea, Mihai Tudose miniszterelnök és Mihai Fifor védelmi miniszter vallásos és katonai ceremónián is részt vett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

A miniszterelnök üzenete a Román Hadsereg Napján

A Román Hadsereg Napja alkalmából elhangzott üzenetében Mihai Tudose miniszterelnök elismerésének és nagyra értékelésének adott hangot a román katonák iránt. „A Mărăşeşti-i, Mărăşti-i és Ojtoz-völgyében inditott csatákban a román hadsereg által aratott győzelem után 100 évre Románia a stabilitás pólusa a térségben, mig a román hadsereg saját népe és a szövetségesek részéről tanusitott elismerésnek és méltatásnak örvend”, hangsúlyozta Mihai Tudose az emlitett üzenetben. A kormányfő elismerésének adott hangot a román katonák iránt, akik önfeláldozással, bátorsággal és áldozatkészséggel szavatolják az ország biztonságát és területi épségét. A miniszterelnök kitért arra is, hogy a román katonákat nagyra értékelik a NATO-küldetésekben, mig Románia megbecsült szövetséges, hiszen tiszteletben tartja vállalásait. „A GDP arányos védelmi kiadás 2%-ra való növelése új lehetőségeket teremtett Románia számára. Fontos lépéseket tettünk a védelmi ipar fellenditése érdekében, igy már létrejött több együttműködési jegyzőkönyv a kormány és a védelmi ipar terén működő nagyvállalatok között”, hangsúlyozta a kormányfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

Adatok a román költségvetésről

Mihai Tudose miniszterelnök szerint az idei költségvetési hiány 3% alatt és nem 4% fölött lesz, amint ezt Daniel Buda liberális európarlamenti képviselő bejelentette. Másrészt, az Eurostat adatai alapján, Románia a második negyedévben a legnagyobb költségvetési hiányt könyvelte el az EU szintjén, pontosabban GDP-arányosan elérte a 4,1%-ot. A költségvetési hiány valószinüleg a kormány adócsökkenttő,bér- és nyugdíjnövelő intézkedései miatt ugrott meg ilyen nagyon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

Tudorel Toader igazságügyi miniszter ismertette az igazságügyi törvényeket módositó jogszabálycsomagot

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán előterjesztette a parlamenti különbizottság tagjainak az igazságügyi törvényeket módositó jogszabálycsomagot. Mint elmondta, a törvénycsomag hat hónap utáni közlését követően kidolgozzák a Birósági Felügyelet problémáját rendező törvényhozói dokumentumot, amelyet megvitatását végett a jövő héten benyújtanak a parlament külön bizottságához, majd megküldik a képviselőháznak. E dokumentum esetében a szenátus a döntő fórum. RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.25)/rganciu